Намериха мъртъв шефа на архивите в НРС
Намериха мъртъв шефа на архивите в НРС / netinfo

На 15 ноември/сряда/ след 20:00 ч. в Националната разузнавателна служба е намерен застрелян ръководителят на отдел „Архив" в НРС Божидар Дойчев. Информацията бе разпространена първоначално от базиран в Лондон интернет сайт, който се позовава на неназован представител на Европейската комисия.

На 15 ноември към 21:00 ч. главният прокурор Борис Велчев е бил уведомен лично от директора на Националната разузнавателна служба ген.-майор Кирчо Киров, който съобщил, че Дойчев е намерен застрелян в кабинета си. По разпореждане на главния прокурор Софийската окръжна военна прокуратура е образувала следствено дело за смъртта на шефа на архива на разузнаването.

По данни на прокуратурата става дума за самоубийство. Няма информация дали е оставил предсмъртно писмо.

По думите на негови колеги причината е личен проблем, но те не уточняват семеен или здравословен. Близки на семейството на Дойчев твърдят, че съпругата му е казала, че няма информация и че семейството не се допуска до никаква връзка със службата.

Божидар Дойчев е бил преди това служител в МВР и около 1985 г. е постъпил на работа в Националната разузнавателна служба. Около 1991 г. е оглавил отдел “Архив” в разузнаването на мястото на напусналия тогава Радко Тодоров. Дойчев е над 60-годишен, пенсиониран е и в момента е изпълнявал длъжността шеф на архива, но вече цивилен.

Сайтът, базиран в Лондон, цитира, че според източника от Еврокомисята по план, трябвало да започне подготовката за отваряне на част от секретните досиета на разузнаването.

Директорът на разузнаването според сайта се е опитал да прикрие официалната информация, като тя е била публикувана от НРС с гриф "класифицирана информация". Според източници на Дарик радио от Националната разузнавателна служба директорът на разузнаването ген. Кирчо Киров не е имал никакви притеснения покрай подготвяния нов закон за архивите на бившата Държавна сигурност и отварянето им и е изразил пред ръководството на МВР пълна готовност да изпълнят разпоредбите на закона и да разсекретят и предадат архивите на разузнаването.

Божидар Дойчев е известен сред колегите си като човек, много близък с бившия директор на разузнаването Бриго Аспарухов.

До момента в Министерството на вътрешните работи за няма получена информация за инцидента свързан с директора на отдел „Архив" kъм НРС Божидар Дойчев. Това съобщиха от МВР за Дарик радио. Хора от ръководството на вътрешното министерство обаче нито отрекоха, нито потвърдиха информацията.

Главният секретар на МВР и главен комисар Илия Илиев заяви пред Дарик, че нито може да отрече, нито да потвърди информацията за смъртта на Божидар Дойчев. Той обясни, че е говорил с дежурните оперативни полицейски части в София, които нямат информация за подобен случай от вчерашния ден. Комисар Илиев каза също, че не е успял да се свърже с шефа на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Главен комисар Илиев допълни, че ако нещо подобно се е случило в Националната разузнавателна служба, няма причини то да бъде прикривано. Пред Дарик радио директорът на Националната полиция в България главен комисар Валентин Петров също нито потвърди, нито отрече новината. От Софийската дирекция на полицията също отказаха коментар.

Убеден съм, че причините за самоубийството на Божидар Дойчев са лични и не са свързани по никакъв начин с работата му, коментира пред Дарик бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов.

Работата в Националната разузнавателна служба е тежка и често хората там са подложени на напрежение, допълни ген. Аспарухов. Според него напрежението от работата в НРС често кара хората, работещи там, да изпитват и чувство на вина и несвършена работа, без да имат причини за това.