Намаляват направленията за преглед при специалист през 2010 г.
Намаляват направленията за преглед при специалист през 2010 г. / www.sxc.hu
Намаляват направленията за преглед при специалист през 2010 г.
23055
Намаляват направленията за преглед при специалист през 2010 г.
  • Намаляват направленията за преглед при специалист през 2010 г.

Около 50 000 българи по-малко ще могат да използват медицинско направление за преглед при специалист през 2010 г. заради намаления с 200 000 бюджет на здравната каса, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. По думите му, въвеждането на делегирани бюджети на болниците ще затрудни достъпа на пациентите до лечение, а при евентуални грипни епидемии, може да се стигне до пренатоварени спешни отделения в болници с изчерпан финансов ресурс.

Съсловната организация на лекарите, заедно с ръководството на здравната каса и Българският зъболекарски съюз отхвърлиха промените в Закона за здравното осигуряване, които прехвърлят управлението на средствата за здраве изцяло на държавата.

Българският лекарски съюз смъкна вината за орязания здравен бюджет от финансовия министър Симеон Дянков и я прехвърли върху здравния министър, който не успял да защити нужната реформа и потребностите на българските пациенти. Освен това новото ръководство разрешило използването само на половината от резерва на касата за традиционното покриване на болничните задължения в края на годината.

Месечното лимитиране на болничния бюджет ще принуди пациента да търси болница с налични пари, обясни Райчинов: Ако някой се разболее в Русе и лимитите на болницата там са свършили, ако има такива в Разград, Търговище, Силистра, ще отиде там, ако в тия близки места няма, ще отиде по-далеч, или вероятно ще бъде записан в листа на чакащите, но как ще се степенува тежестта на състоянието на този пациент, колко и къде да чака, това не виждам някъде да е записано и обмислено.

Другата възможност за пациента е да се обърне към доболничната помощ, която ще разполага със същия бюджет като през 2009 година и според лекарите няма да издържи на натоварването.