Намалява качеството на лечение на диабетиците, навършили пълнолетие
Намалява качеството на лечение на диабетиците, навършили пълнолетие / sxc.hu
Намалява качеството на лечение на диабетиците, навършили пълнолетие
46630
Намалява качеството на лечение на диабетиците, навършили пълнолетие
  • Намалява качеството на лечение на диабетиците, навършили пълнолетие

Рязко намалява качеството на лечение и контрол на диабетиците, след като навършат пълнолетие. Причината е, че здравната каса спира да плаща голяма част от изследванията и консумативите на инсулинозависимите пациенти след като навършат 18 години. За това алармират лекари ендокринолози и пациентски организации.

Преди да е навършил 18 години един пациент с диабет има право на 12 контролни прегледа при ендокринолог за година. Веднага след като ги навърши, обаче, касата започва да заплаща само за 3. Освен това рязко намалява и броят на тест лентите за кръвна захар, с които диабетиците трябва непрекъснато да следят състоянието си.

Едно дете има право на 1100 тест ленти годишно, с които да следи кръвната си захар. Когато това дете навърши 18 години, тази бройка спада на 150, разказва Елисавета Котова - председател на Асоциацията на родители на деца с диабет. По думите й месечно на един пациент са нужни около 40-50 тест ленти, за да следи състоянието си: „Със 150 тест ленти за година това означава, че имаш възможност 12 ленти да ползваш на месец, което е абсурдно".

Тя добави, че могат да настъпят редица усложнения, ако не се следи правилно кръвната захар с тест лентите. „Слепота, ампутация на крайници, сърдечносъдови проблеми, хемодиализа - да не ги изброявам, защото са наистина страшно много и са страшни. Никой от нас не желае да вижда детето си или близкия си в такова състояние, добави Котова.

Друга основна разлика в грижата на държавата е, че децата с диабет имат право на 12 прегледа годишно при ендокринолог. Когато навършат 18 години, броят на тези прегледи спада до 3, обяснява ендокринологът доцент Мая Константинова: „Представете си, че два пъти в годината ние пишем протоколи за инсулин, с което ни отива цялото време само докато го изпечатаме. Ние нямаме време, като пишеш протокол, всички други документи да ги огледаш, това не е достатъчно".

В края на тази седмица пациентски организации и лекари ще внесат декларация в Народното събрание с настояване да се увеличи пакета на медицинските грижи, които получават диабетиците в България. В страната липсва регистър за броя на инсулинозависимите диабетици, но се смята че те са над 60 000.