/ iStock/Getty Images
В V, VI и VII клас звънецът вече ще бие след 40 вместо след 45 минути във всички училища, както е в момента в III и IV клас. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията само там, където се учи на две смени.

Часовете на трите випуска се намаляват по указание на Министерството на здравеопазването (МЗ) и с цел равнопоставеност на всички ученици от тези класове. Промяната се прави чрез изменения в две наредби на министъра на образованието и науката, които бяха публикувани за обществено обсъждане днес – за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование. Ако бъдат приети, те ще влязат в сила от началото на учебната 2022-2023 година.
Въвеждането на 40-минутни учебни часове ще съкрати общото време за обучение. Това ще се отрази върху усвояването на материала особено по ключови предмети като български език и литература и математика, които се изучават с най-голям брой часове.

Ето защо Министерството на образованието и науката (МОН) предлага да увеличи броя часове по български език и литература с половин час седмично в V и VI клас и по математика – също с половин час в V, VI и VII клас. Наред с това проведените анкети сред учители и ученици за учебните програми показват необходимост от увеличаване и на часовете по география и икономика в V клас - отново с половин час седмично.

Увеличаването на броя часове по трите предмета е в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование и с изискванията на МЗ, които допускат обща седмична натовареност от 32 учебни часа.

МОН: До 4 млн. лева могат да получат училищата за модерни класни стаи

Изгубеното учебно време заради скъсяването на учебния час в прогимназията би могло да се компенсира и по друг начин – чрез удължаване на общото учебното време с две седмици за учениците от I до VI клас. Това предложение беше обсъждано неколкократно със социалните партньори. По-голямата част от тях го подкрепят, но смятат, че са необходими още разяснения и обсъждане на детайлите.

В същото време данните са категорични, че българските ученици имат най-краткото задължително учебно време в Европа. Общият брой на задължителните часове в класовете от I до X включително, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в диапазона между 8000 и 9000 часа. В България най-малко учат първокласниците и второкласниците – съответно 411 и 429 астрономически часа на година. С по няколкостотин часа годишно изостават от връстниците си в много европейски държави също нашите ученици в III, IV, V и VI клас.

Както показват резултатите от националните външни оценявания в IV, VII и X клас и от държавните зрелостни изпити, това е един от факторите, които се отразяват негативно върху подготовката на учениците.

Проекта за изменение на Наредба № 4 от 30.11.2015 г. за учебния план можете да видите ТУК.

Проекта за изменение на Наредба № 10 от 01.09.2016 г. за организация на дейностите в училищното образование можете да видите ТУК.
МОН