/ iStock/Getty Images
Близо 600 ученици от първи до 12-и клас ще прекарат три седмици от лятото си в развиване на полезни умения, в подготовка за новата учебна година, наваксване на пропуски и в участие в интересни учебни занимания с връстници. Това ще се се случи по време на дванадесетата безплатна Лятна академия на "Заедно в час", съобщиха от организацията.

След две години в онлайн формат, заради пандемията, Академията се завръща в две столични училища (90 Средно училище "Ген. Хосе де Сан Мартин" в кв. "Люлин" и 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в кв. "Изток") в рамките на три седмици през юли и август. 

Официалното откриване на двете академии е във вторник,  на 19 юли, от 11:45 часа паралелно в двете училища домакини. Самите ученици са поканени да дойдат по-рано (8:30 часа) за първа среща с учителите и съучениците, за игри за запознаване и за диагностика за нивото на всеки ученик в академията.

Сред официалните гости на откриването се очакват началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева ( в 119-то СУ) и началникът на Регионалното управление на образованието-София област Росица Иванова (в 90-то СУ), както и представители на партньори на академията.

Лятната академия на "Заедно в час" се организира за дванадесета поредна година и цели да повиши мотивацията за учене на учениците, да подобри подготовката им по изучаваните предмети и да им помогне да не изостанат по време на дългата лятна ваканция. Академията е едно от малкото напълно безплатни възможности за летни занимания за ученици в София, които предлагат съвременно обучение, игри и възможности за общуване с връстници от различни части на града.

Близо 600 са учениците, които тази година избраха да се запишат в академията. Те са от над 150 училища и 20 детски градини (предучилищна група) от София-град и София-област.

Сред записаните ученици има още деца, които през учебната година живеят в чужбина и учат в български училища в САЩ, Испания, Франция, Германия, Обединените арабски емирства и др. Най-много са учениците в начална степен и прогимназия, където и първо свършиха местата за записване още в края на май. Благодарение на партньорски организации "Заедно в час" осигурява и присъствието на деца, които са от уязвими общности, с риск от отпадане от училище или нямат средства да си позволят разнообразни летни занимания за учениците. 

Заниманията в академията ще са всеки делничен ден от 9:00 до 12:30 часа. На ден е предвидено учениците да имат по четири учебни часа с междучасия между всеки от тях. Уроците са планирани така, че да насърчават активното участие на учениците и сътрудничеството между тях под формата на работа по групи, работа по проекти, споделяне и дискусии.

Заради пандемията от COVID-19 ще бъде обърнато специално внимание на затвърждаването на знанията, придобити по време на дистанционното обучение и подготовката за следващата учебна година.  

Силен акцент и тази година ще бъде отново социално-емоционалното учене и развиването на емоционална интелигентност, освен академичния напредък на учениците. Част от учениците ще имат възможност да работят и със специалните учебни материали за проектно-базирано обучение за климатичните промени, които "Заедно в час" разработва, като част от проект към Европейската климатична фондация.

В академията са включени още тематични дни и клубове по интереси, водени от ученици и учители. В тях учениците могат да разказват и обучават своите връстници по определена тема с подкрепата на учители. Сред клубовете тази година ще има "Роботите и човешкото тяло", "Балет", "Дебати", "Кубче рубикуб", "Журналистика", "Работилница за колажи", "Сърф" и много други.

Часовете по време на академията ще се водят от новите мотивирани учители в програмата "Нов път в преподаването" на "Заедно в час". Тази година те са 81. Те ще преподават по различни учебни дисциплини и имат разнообразен предишен професионален опит. Академията е практическата част от интензивното предварително обучение на новите участници в програмата, които от септември 2022 г. ще влязат като редовни учители в училища в цялата страна. 

С оглед на повишения брой заболели от коронавирус и с консултация със здравните власти, академията ще премине при строго спазване на определени мерки. Всички учители, членове на екипа на "Заедно в час" и гости (възрастни) ще са с предпазни маски през цялото време във вътрешните пространства на училищата. Всички възрастни и гости ще си правят бърз тест преди посещение в Лятната академия. Всички участници и екипът ще се тестват (поне) веднъж седмично. Всички пространства ще се проветряват и дезинфекцират.

Във всяка класна стая ще има на разположение дезинфектанти. Осигурени са също сапуни за миене на ръцете. Децата ще бъдат посрещани на двора и ще влизат поетапно в сградата на училището, за да няма струпване.
 
БТА