И големият победител е...
Приключи 26-тото издание на Международния фолклорен фестивал Витоша, който се проведе в София и зарадва публиката, зажадняла за изкуство. Магията на различната култура от цял свят завладя столицата с много танци и специален АРТ базар.

В продължение на 6 дни, на 11 сцени в район „Витоша“, представители от 16 държави показаха своя фолклор и пищни костюми.

Магията на танца: Стартира Международният фолклорен фестивал Витоша в столицата (СНИМКИ/ВИДЕО)


Сингапур, Бразилия, Аржентина, Индонезия, Молдова и представители на още държави дефилираха пред НДК с типични за страните си фолклорни костюми и представиха своята култура. България беше представена от ансамбъл „София – 6“, които бяха и основен организатор на голямото международно събитие.

Танц по картината "Ръченица"

Анита Иванова


Нашите представители показаха висока класа при танците, оригинална хореография и бяха възнаградени с бурни аплодисменти. 



Големият приз Гран при и статуетката „Златен връх“ отиде при представителите от Бразилия, които спечелиха наградата, впечатлявайки с оригинален танц и пищни костюми. Танцьорите буквално пренесоха всички на карнавала в Рио.

Анита Иванова

Бразилците спечелиха и наградата за "Костюми". И няма как да е иначе, тъй като облеклата им, особено това през последната финална вечер, бе съчетано изкуство от пера, боя, пищни рокли и карнавални маски...

Анита Иванова

 

Анита Иванова

Първото място отиде при танцьорите от Аржентина, чиято шумна радост едва не пропука сцената на парк „Борисова градина“, където се проведе финалната – трета, конкурсна вечер. Те спечелиха и още три отличия - за "Дует и соло", за "Музика" и "Хореография".

Анита Иванова


На второ място при ансамблите остана Молдова, а трети - Грузия.

За изпълненията при "Дует и соло" на трета позиция имаше три държави победителки - Индия, Сингапур и Румъния. Втори, в тази категория останаха, Молдова и Косово.

Танцът за пореден път показа, че обединява красиво, а фолклорът е необятна култура...

Анита Иванова