Над 950 000 били „мъртвите души в избирателните списъци
Над 950 000 били „мъртвите души в избирателните списъци / Движение България на гражданите

Референдумът е една генерална репетиция за манипулациите на предстоящите избори. В една много спокойна обстановка ГЕРБ ще смажат скърцащата изборна машина, която сами създадоха. Това заяви на извънредна пресконференция Христо Ангеличин, председател на експертната група "Изборно законодателство" към Националния съвет на "Движение България на гражданите".

Ангеличин добави, че при направена справка в МРРБ, служба "ГРАО" и НСИ са установени над 950 000 "мъртви души" в избирателните списъци. Той даде пример с Казанлък, където в списъците са регистрирани 71 000 души при 63 000 жители на общината.

"Справката в община Дупница показа, че "мъртвите души" в избирателните списъци са 22%", допълни Ангеличин. Той припомни, че още през май месец 2012-а година от името на Сдружение "България на гражданите" е изпратено писмо до президента Росен Плевнелиев, в което се е настоявало за "изчистване" на избирателните списъци.

"Предстоящият референдум можеше да се използва за въвеждането на активна регистрация, но това не стана, а отговор на писмото няма", каза членът на Националния съвет на "Движение България на гражданите". Христо Ангеличин посочи и друг пример за допуснати нарушения при подготовката на предстоящия референдум. В столичния район "Средец" са били разпространени избирателни списъци, с лични данни на гражданите, което е в разрез със закона.

"Целта на референдума е да се разбере кои са т.нар. "мъртви души" в избирателните списъци, за да може на изборите през лятото да бъде пуснат глас от тяхно име", коментира организационният секретар на "Движение България на гражданите" Калин Томов, който уточни, че под "мъртви души" визира тези граждани, които са в чужбина и не упражняват правото си на глас.

"ГЕРБ се опитват да бъдат шампиони в изборните машинации", каза още Томов и даде пример с промяната на часа за край на изборния ден, от 19.00 на 20.00 часа, което е станало без необходимото обсъждане.

"Гарантирането на честността на изборите не е самоцел, през тяхното честно провеждане минава и възможността за контрол над действията на властта, като например това, което се случи с дюните край Несебър", допълни организационният секретар на Движението. "Ще положим всички усилия да не бъдат откраднати изборните резултати. Ще следим на референдума какво ще направят с личните данни, какво се опитват да направят с Изборния кодекс при обсъждането в Народното събрание, както и какво ще се опитат да вменят на ЦИК да направи", декларира Калин Томов. Той коментира още, че "с това управление на страната - България е на път да преустанови изпълнението на политическите критерии за членство в ЕС".