Над 20% от българите имат някакъв психичен проблем
Над 20% от българите имат някакъв психичен проблем / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Над 20% от българите имат някакъв психичен проблем, каза във Варна проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. По думите й в това число влизат и хората с депресия или тревожни разстройства, чийто брой се увеличава все повече. Проблеми от такова естество имат и алкохолиците и злоупотребяващите с психоактивни вещества, допълни Миланова.

Тя уточни, че точна статистика на психичноболните в страната няма. По думите й електронен списък на този тип пациенти едва ли ще бъде създаден и през следващата година, тъй като няма пари.

Проф. Миланова участва в 21-та конференция на Българската психиатрична асоциация. Акцент на форума е създаването на нова концепция за психичното здраве на нацията.

Необходима е цялостна грижа за пациентите, и то през целия им живот, посочи Миланова. Според лекарите е нужно да се създават нов тип структури - като болници за хроничноболните и защитени жилища, които да облекчат семействата на хората с проблеми. Грижата за пациентите трябва да бъде ангажимент на цялото общество, а не само на лекарите и близките им, смятат психиатрите.

Проф. Миланова коментира, че според нея не е реалистично да се въведат клинични пътеки в психиатрията. Тя посочи, че психичното здраве е грижа на държавата и изрази съмнение, че здравната каса може да финансира тази дейност. Голяма част от пациентите са неосигурени, а немалко се нуждаят от дълъг престой в болницата, няма как касата да диференцира всяка група и да създаде клинични пътеки, посочи Миланова.

На конференцията бе дискутирана и Националната програма за превенция на самоубийствата. Д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здравеопазване и анализи посочи, че тези случаи бавно, но твърдо нарастват през годините. По данни на центъра всяка година се самоубиват по около 12 на 100 000 българи. Други три хиляди правят опит да отнемат живота си, но биват спасени. Противно на становището, че самоубийствата са най-много през пролетта и есента, у нас тези случаи са основно през юли и август, посочи Наков. Той уточни, че най-много хора посягат на живота си чрез употреба на медикаменти. На второ място е обесването. Като най-емблематично място за самоубийство лекарят посочи Аспаруховия мост във Варна.