Решението за осигуряване на допълнителна помощ за Украйна трябва да бъде взето от политиците, коментира днес пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който наблюдава бойните стрелби по време на учението „Шабла 2023“.

Той посочи, че армията най-отговорно е изпълнила решението на Народното събрание, а той, като началник на отбраната и пряк отговорник за поддържане на способностите и показване на нуждите на въоръжените ни сили, е предоставил честен и безпристрастен анализ с какво разполага армията ни. Тази информация бе предоставена на предния парламент, както и на политическите партии в него, посочи Ефтимов.

Новият военен министър: Необходимо е да продължим да оказваме помощ на Украйна

Той уточни, че с данните вече е запознат и новият министър на отбраната. От тук нататък решението е политическо, това не е военен акт, защото се оперира с държавна собственост и се търси политически и дипломатически ефект, обясни началникът на отбраната.

На въпрос дали Военноморските сили имат шанс отново да имат подводници, адмирал Ефтимов посочи, че се обсъжда възможност за придобиване на такива, втора ръка. Той уточни, че е необходимо да се направи сериозен анализ - какви да бъдат, от какво поколение, как ще бъдат поддържани, какъв е очакваният период от време на използването им.

Въпросът е дали за същите пари не можем да направим система за противоподводно наблюдение на пристанищата, териториалното море и на изключителната икономическа зона на страната, обясни още Ефтимов.

По думите му анализът трябва да покаже дали чрез такава система няма да бъде постигнат същия ефект, без да се налагат оперативни разходи и използване на много личен състав, като тя ще даде възможност за подводни наблюдения не само в интерес на въоръжените сили. „Тези възможности са в процес на преценка, аз бих искал да имаме и подводници, и система, но отбранителният ресурс не е безконечен и трябва да предложим на политиците най-добрата опция“, посочи началникът на отбраната.
Мила Едрева/БТА