Специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова посочи на какви храни да заложим така, че организмът ни да е по-подготвен в сезона на грипа и ако не да избегнем вирусите, то поне да се справим по-леко с тях.
"Добре е да подготвим организма си с една по-добра имунна защита. Простудният фактор е само фон, на който вирусите по-лесно атакуват тялото на човека", коментира пред NOVA проф. Байкова.
Грипната епидемия вече е пред прага ни тази зима
Тя съветва да не спазваме диети в момента, а да консумираме леки, но пълноценни храни.
„Мляко и млечни храни с ниска масленост. Кисело мляко, извара, сирена. На второ място задължително е рибата. На трето място е червеното месо, но в ограничени количества, например три порции седмично", обясни проф. Байкова.
Не лекувайте простудните заболявания с антибиотици, съветват специалисти
Тя съветва също много зеленчуци и плодове.
Вижте още:
Туршията и киселото зеле предпазвали от грип
Чесънът - един от най-могъщите природни лечители
Храните, които правят чудеса за имунната система
Източник: nova.bg