МЗ ще плаща за медицинските изделия за лечение на мозъчен инсулт
МЗ ще плаща за медицинските изделия за лечение на мозъчен инсулт / БГНЕС, архив

Здравният министър Петър Москов подписа днес заповед за утвърждаване на Методика за субсидиране на лечебните заведения. Това на практика означава, че за първи път Министерството на здравеопазването ще заплаща на лечебните заведения закупените медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт.

Условията, на които трябва да отговарят болниците, за да получат финансиране са: да имат структура по нервни болести, неврохирургия, образна диагностика, инвазивна кардиология или друго отделение от трето ниво на компетентност; да имат спешно отделение и отделение по рехабилитация.

На тези критерии в момента отговарят четири лечебни заведения в страната, с които здравното ведомство ще сключи договор. Това са УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив и УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.

Очакваните резултати от приложението на методиката са намаляване инвалидизацията и смъртността на пациентите с мозъчен инсулт, напълно възстановяване на работоспособността и максимално запазване качеството на живот, информират от здравното министерство.

Друга важна промяна е осигуряването на възможност за доплащане на стойността на медицинските изделия (койлове) за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации. В момента НЗОК заплаща за тези изделия до 10 000 лв.

При отделни пациенти с големи или множествени аневризми или малформации обаче, стойността на медицинските изделия може да достигне до 20 000-30 000 лв., които до момента следваше да бъдат доплащани от пациентите. Сега това се поема от Министерството на здравеопазването по определен в методиката ред.