Мъж заплаши с пистолет министър Цветанов
Мъж заплаши с пистолет министър Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Мъж е заплашил с пистолет министър Цветанов
56646
Мъж е заплашил с пистолет министър Цветанов
  • Мъж е заплашил с пистолет министър Цветанов

Мъж е заплашил с пистолет министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. За драматичното преживяването разказа самият Цветанов пред журналисти, които бяха поканени да отразят награждаването на петимата отличници от Софийската математическа гимназия, спечелили три медала от международно състезание по математика.

Инцидентът се е разиграл тази сутрин в непосредствена близост до Министерството на вътрешните работи в столицата, разказа вицепремиерът. По думите му служителите на НСО са реагирали професионално, а той самият не се е уплашил.

Около 10.00 ч. тази сутрин, в района на ул. „Шести септември” и „Гурко” в столицата, кортежът на вътрешния министър е препречен от кофа за боклук, стоварена от мъж, който в същото време извадил насреща газов пистолет.

Извършителят незабавно е задържан и отведен в Първо РУП. Той е криминално регистриран и психично неуравновесен, заяви Цветанов. На въпроса дали се е притеснил, вътрешният министър отговори отрицателно.

На нападателя е повдигнато обвинение и му е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа. Установена е самоличността му - 60-годишен мъж, който живее без постоянен адрес в столицата, натрупал е пет регистрации и една присъда за хулиганство от 2004 г., има и регистрация за закана за убийство. През 2008 г. е бил настаняван в психодиспансер.

Във връзка с избухналото през последните дни напрежение в мюсюлманския свят и засилените мерки за сигурност от страна на американските дипломати по света, запитан дали България е подготвена да реагира адекватно, ако нещо се случи, Цветанов отговори така:

„Моля ви, по тези теми не ме карайте да коментирам. „Всичко, което се случва, вземат се необходимите мерки, но не искаме да правим публичност всичко това, което правим”, каза още той.