В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци. Това обяви пред журналисти в парламента служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Над 1 милион украински бежанци са влезли в България от началото на войната

"Знаете, че съм ръководител на Националния оперативен щаб. След като поработи щабът достатъчно дълго, мисля че урегулирахме добре тази дейност. Направи ни впечатление обстоятелството, че за един сравним период са похарчени от предходния редовен кабинет 150 млн. лв. За същия период служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика извършването на проверка от Националния оперативен щаб. Такава проверка беше извършена в Министерството на туризма. За съжаление бяха констатирани редица пропуски и нарушения, включително и на изисквания на нормативни актове, включително и създаващи опасност да се върнат европейски средства, с които е финансиран този процес“, обясни Демерджиев за съдържанието на сигнала. 

Според изнесени от него данни над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, посочени като лица за контакт на 42 дружества. 

„Това най-малкото е странно и поражда много въпроси. Ще направим необходимото да се отговори на тези въпроси“, увери министърът на вътрешните работи. 

„Наред с това над 93 млн. лв. са изплатени по протоколи, в които не е ясно идентифицирано кой е подпомогнат, както и броят на подпомогнатите лица“, допълни още той. 
Министър Демерджиев изрази очакване прокуратурата да разгледа сигнала заедно с всички останали сигнали, които държавното обвинение получава.

„В началото на започването на тази дейност през февруари 2022 г. отговаряше редовният кабинет. Доколкото знам, там имаше вицепремиер, който отговаряше за тази дейност. Разплащанията са се извършвали от Министерството на туризма. Най-вероятно са финансирани „мъртви души“ – хора, които само по документи са били настанявани в хотели“, уточни министър Иван Демерджиев. 
Иван Лазаров/БТА