МВР иска пари от бюджетния излишък за противопожарна техника
МВР иска пари от бюджетния излишък за противопожарна техника / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
„МВР ще поиска средства от бюджетния излишък за купуването на противопожарна техника." Това обяви вътрешният министър Михаил Миков след като поднесе цветя на паметника на Незнайния войн по случай професионалния празник на българските пожарникари. „Аргументите, с които ще поискаме тези пари са сериозни", уточни министър Миков, като припомни, че противопожарният парк не е сменян вече 30-40 години.

Министър Миков не пожела да разкрие сумата, която ще бъде отделена за нова техника, но даде да се разбере, че МВР има нужда, както от самолет за гасенето на пожари като този в Рила, така и на пожарни коли.

„Оферти има всякакви и от Изток, и от Запад. Обмисляме и преценяваме всички оферти”, каза Михаил Миков.

На въпроса защо при гасенето на пожара в Рила бяха използвани френски самолети, при положение, че българската фирма „Тракия ер" има такива машини, министър Миков отговори, че заявката на самолетите е станала през Министерството на извънредните ситуации по европейска интергрина система. Ето и обяснението на директора на националната ни пожарна служба главен комисар Николай Николов:

При нас няма регистър, от който да е видно, че тези самолети са лицензирани за такава опасна дейност. Пожарогасителните действия, извършени с летателна техника, са изключително рискови действия”.

В разгара на пожара в Рила съсобственикът на старозагорската фирма „Тракия ер" Иван Стоянов обясни, че има два лицензирани самолета за гасене на пожари, но никой не го е потърсил за помощ.