Новият координационен център
Новият координационен център / БГНЕС
Допълнителни полицейски патрули ще бдят за пътната безопасност за празниците, акцията започва от днес
Заработи единен център на полицията, пожарната и пътната агенция, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

Целта е да има директна и бърза връзка между всички институции, отговорни за безопасността на пътя.

Идеята за Националния координационен център е на едно място да работят институциите, които имат отношение към контрола по пътищата и дейностите, свързани с пътната безопасност, обясни при представянето вътрешният министър. В него съвместяват усилията си МВР, АПИ, пожарната служба, ДАИ. Идеята е да се получава бърза информация, за да се намалят щетите, посочи Маринов. Освен това центърът има достъп и до всички пунктове, които извършват годишни прегледи на леки и тежкотоварни автомобили, следи се къде се провеждат ремонтни работи.

Центърът е отворен както за гражданите, така и за медиите.

В момента, в който се получи сигнал на тел.112, той постъпва веднага в координационното звено, информира Младен Маринов.

Равносметката след акция „Зима“: Двойно повече глоби в сравнение с 2018 г.

От началото на годината са загинали 594 души, а са ранени 8100 граждани, съобщи от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

По разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов тази вечер започва операция на МВР по пътната безопасност в цялата страна. Допълнителни полицейски екипи от почиващите смени ще бъдат разположени по местата с най-голяма концентрация с пътнотранспортни произшествия.

33 специализирани операции са проведени по време на акция „Зима“ през тази година

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че в четвъртък и петък е констатирано усложняване на пътната обстановка и възходяща тенденция на инциденти. Това е наложило допълнително да бъдат взети мерки - включване на полицейски екипи от почиващите смени.

По празниците традиционно също ще има засилено полицейско присъствие по пътищата.

Около 30 млн.лв. са събраните до момента глоби от нарушения, съобщи министър Маринов.