/ БГНЕС
Правителството ще гласува промени в наредбата за работно време, които определят нов начин за изчисляване на работното време за хората, работещи на смени, когато те използват отпуск по болест или майчинство.
 
Според новите правила, при използване на такъв отпуск, от месечната норма за работа ще се изваждат часовете, заложени в графика за съответните дни на отпуска.  Нормативната промяна предизвика спор между бизнеса и синдикатите, а от социалното министерство обявиха, че това е стъпка в правилната посока.

Спор по идея за промяна при болничните за хора, работещи на смени
 
Промяната в наредбата за работното време засяга сумираното изчисляване на работното време или така наречената работа по график. Към момента има правило за всички видове отпуски, а предложението обхваща само отпуските по болест и майчинство.
 
Така например при използване на ден болничен, в който работникът по график има 12-часова смяна, от месечната му работна норма ще се вадят тези 12 часа, а не един работен ден, равен на 8 часа. Според синдикатите това може да ощети работника, но според работодателските организации това ще прекрати практиката да се изплащат суми, които не се полагат.
 
От КНСБ припомниха, че отпуските и обезщетенията при временна неработоспособност и майчинство се определят в брой дни и за тези дни не могат да се залагат работни часове в графика на даден работник.