МОСВ: Наблюдението на реките да продължи
МОСВ: Наблюдението на реките да продължи / netinfo

Да продължи наблюдението с повишено внимание на реките Марица при Харманли, Белово и Пазарджик, на Искър при Нови Искър и на Джерман при Дупница, препоръчват експерти от дирекция „Води” на Министерството на околната среди и водите. Предупреждението им е на базата на прогнозите на НИМХ за валежите през следващите 48 часа.

Според метеоролозите през следващите 2 денонощия се очакват валежи над 30 литра на квадратен метър на връх Ботев, в Бургас, на Черни връх, в Драгоман, Елхово, Калиакра, Кърджали, Кюстендил, Лом, Ловеч, Монтана, връх Мургаш, връх Мусала, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сандански, Шабла, Силистра, Сливен, София, Свищов, Свиленград, Варна, Велико Търново, Видин и Враца.

След вчерашния оглед, направен на поречието на Искър от бент „Кокаляне” до Нови Искър от представители на Басейнова дирекция-Плевен, Столична община, областна управа-град София, „Гражданска защита” и „Напоителни системи”, е установено, че няколко участъка се нуждаят от спешно почистване или други дейности.

Участъкът след бент „Панчарево” до околовръстния път трябва да се почисти, защото проводимостта е много малка и оттокът на реката е силно възпрепятстван. Лоша проводимост има при моста при кариера на "Холсим". В кв. Абдовица и при парк Бусманци има нарушена целостта на дясната дига в участъка между жп моста и автомобилния мост. Дигата се нуждае от ремонт. При Ботевградско шосе има паднали дървета в коритото на реката.

Планува се оглед на язовир Огняново и река Лесновска, която е с повишено ниво от притоците й - река Габра и река Матица.