училище
училище / iStock/Getty Images
Съдействие за получаване на информация за етапите и системата на средно образование в Испания поиска служебният  министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов от испанския посланик у нас Алехандро Поланко Мата. Причината е, че много от българчетата, които учат там, в определен момент решават да се завърнат в нашата страна и данните биха помогнали за включването им в българската образователна система, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Срещата, която се проведе в Министерството на образованието и науката, беше по инициатива на испанската страна. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с актуалното състояние на двустранните отношения, инициативи на испанското посолство и перспективи за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в областта на образованието и науката.

Посланик Алехандро Поланко Мата и проф. Сашо Пенов обсъдиха и споразумението за сътрудничество между МОН и Министерството на образованието и професионалното обучение на Кралство Испания. То предвижда взаимодействие по отношение на паралелките с училищен учебен план за профилирано образование с интензивно изучаване на испански език в българските профилирани гимназии и средни училища. Споразумението вече е подписано и от испанския министър.

Като възможни области за бъдещото сътрудничество бяха откроени професионалното и висшето образование. Ще се търсят възможности за надграждане на сътрудничеството и в областта на научните изследвания.

Посланикът на Испания представи и информация за три инициативи през следващата година. Една от тях е провеждането на образователен панаир в София, за който вече са заявили участие 14 испански университета. Това събитие ще даде възможност на български студенти да се запознаят със системата на висшето образование в Испания. Другите инициативи, които ще се проведат, са Национален ученически театрален конкурс на испански език и Международен ученически театрален фестивал на испански език.

На 5 октомври тази година от МОН съобщиха, че учители от Испания вече ще могат да преподават испански език на ученици в начални и в основни училища у нас. Това предвижда новото Споразумение между Министерството на образованието и науката на България и Министерството на образованието и професионалното обучение на Кралство Испания, одобрено от правителството.

Подписаното през 2001 г. споразумение позволяваше учителите да преподават единствено в езикови гимназии и в средни училища с профилирани паралелки с интензивно изучаване на испанския език.

През последната учебна година 16 учители от Испания преподаваха в 15 български училища. Испанският език се нарежда на четвърто място по желан за изучаване първи чужд език в българските средни училища.

Споразумението създава също условия за повишаване на квалификацията на българските и испанските учители, както и подпомага обмена на ученици и учители между двете държави, информираха на 5 октомври т. г. от Министерството на образованието и науката.