Моллов: Не сме доведеното дете в коалицията
Моллов: Не сме доведеното дете в коалицията / снимка: БГНЕС
На предстоящите разговори на тройната коалиция НДСВ ще очаква конкретните идеи и се надяваме да ги обсъдим от позицията на равноправен партньор в коалицията, а не от позицията на доведено дете, което трябва да бъде бито, защото не знае това за какво се случва. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио Пламен Моллов, председател на жълтата група и добави:

„Ние сме за конструктивни разговори, за добронамереност, лоялно отношение към нашите партньори. Ние имаме нашите виждания, нашата философия за това, което трябва да се промени, но ние няма да изземем инициативата на премиера, защото считаме, че негов е ангажиментът, а и той изрази готовност да извърши тези промени. Ние от наша страна ще подкрепим неговите усилия, да се извърши тази реформа, която се очаква и която е необходима.

НДСВ държи на функционалните и структурните промени. За нас персоналните промени са вторични. Ако се окаже, че сегашни министри са в състояние да осъществят необходимите енергийни действия в посока на реформиране на правителството, тогава няма самоцелно да настояваме за подмяна на министри, но ако се окаже, че те не могат да изпълнят нови функции и задачи при тях, тогава този въпрос от само себе си ще се реши.

НДСВ има своето лице и държи на него, добави Пламен Моллов. “Не виждам никакво основание НДСВ да се притеснява от предсрочни избори”, каза още той и допълни, че тази темата все още не е актуална. “Това, че нашите коалиционни партньори издават такива сценарии, това означава, че те показват известен страх”, допълни още Пламен Моллов.

Относно решението на НДСВ да гласува „въздържал се” по време на вота на недоверие Моллов каза: „Няма нищо смущаващо в нашето поведение на вота от преди няколко дни. Ние дадохме сигнал на коалиционните ни партньори, че трябва да се направят по-енергични действия, за да може обществото да върне своето доверие в правителството и да се чувства сигурно”.

“Това освежаване е необходимо, за да отговори на новите задачи, които стоят пред това правителство, не просто да завърши мандата, а да го завърши с вдигнато чело, с успехи”, заяви председателят на ПГ на НДСВ.