Моллов: Компетентните органи да кажат за източването на САПАРД
Моллов: Компетентните органи да кажат за източването на САПАРД / снимка: БГНЕС
Спекулациите на опозицията за злоупотреби на депутати от мнозинството по програма САПАРД целят спиране на програмата за развитие на селските райони, това твърди председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов, който беше и председател на Комисията по земеделие и гори в миналия парламент.

Пламен Моллов отрече да са верни твърденията на Яне Янев от ОДС, че е замесен в източването на програма САПАРД. Той обясни, че като народен представител е помагал с експертни съвети на кандидатстващи по програмата.

Моллов призна, че съпругата му работи в известен завод за вино в Пловдивско, който е спечелил проекти по САПАРД. Той призова, ако има факти, доказващи, че е източвал САПАРД, министърът на земеделието веднага да ги изнесе публично и да се сезира ОЛАФ. Ако не се докажат твърденията на Янев, Моллов е готов да изчисти името си дори и чрез съда. Случаите, заради които сега се спират средства по САПАРД, са стари и проблемът не е в агенцията, а в съда, отбеляза Моллов.

По думите му, нарушенията у нас са съизмерими с тези в другите страни, присъединили се към ЕС.

„Програма САПАРД не е мръсна дума. Това е най-успешната предприсъединителна програма на България, категоричен беше Моллов.

НДСВ ще настоява Държавната агенция „Национална сигурност” да се ангажира в по-голяма степен с партньорството с ОЛАФ по тези въпроси.