Министър Ненчев получи мандат за споразумение с Полша за ремонт на МиГ-29
Министър Ненчев получи мандат за споразумение с Полша за ремонт на МиГ-29 / снимка: БГНЕС

На закрито заседание на Министерския съвет министърът на отбраната Николай Ненчев е внесъл за разглеждане и одобрение проект на междуправителствено споразумение за логистична подкрепа на изтребители "МиГ-29" в Полша. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Правителството е одобрило проекта и е дало мандат на министър Ненчев за подписване на междуправителственото споразумение с полската страна.

За подготвяне на споразумението Министерството на отбраната е извършило проучване на възможностите в рамките на ЕС и НАТО за извършване на интегрирана логистична поддръжка на самолети "МиГ-29".

Проучването е установило, че Полша е единствената държава в очертания кръг, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети "МиГ-29", посочват от ведомството.

Предложеното споразумение има за цел да осигури летателната годност на самолети "МиГ-29", като предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, както и временно ползване на два полски двигателя за период две години.

Договорената цена за ползване е 1 023 000 евро на двигател като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението, добавят от министерството.

В документа се уточняват и детайли като начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава.

След като министър Николай Ненчев подпише споразумението, то ще бъде внесено от МС за ратификация в Народното събрание.