/ БГНЕС
Искането на левицата да се възстанови парламентарният контрол не мина в пленарната зала
Министрите ще продължават да отговарят на въпросите на народните представители само писмено в рамките на парламентарния контрол. Това решиха депутатите с 53 гласа „за“, 7 „против“ и 107 „въздържали се“, като отхвърлиха предложението на левицата парламентарният контрол да бъде възстановен.

Припомняме, че в края на март бе решено в периода на извънредното положение парламентарният контрол да се осъществява само в писмена форма. Днес от левицата обаче настояха той да се върне по стандартния ред, тъй като имало много въпроси към управляващите.

Караянчева към БСП: Не всичко е телевизия, уважаеми колеги

Червените предложиха парламентарният контрол да бъде от 9 до 14 ч. в петък, а в залата да присъстват само министърът и депутатът, който задава въпроса. Идеята им обаче не срещна подкрепата на нито една от останалите партии.

По време на дебата от БСП посочиха, че трябва да има контрол върху изпълнителната власт, а спирането на устните отговори на въпроси на министрите в пленарната зала било „опит за запушване на устата на опозицията“.

Драгомир Стойнев: Какво свърши Фондът на фондовете за 4 години? Нула!

Шефката на парламента Цвета Караянчева обаче бе категорична – нямало досега въпрос, на който да не е отговорено в рамките на писмения парламентарен контрол. Тя заподозря, че големият проблем на опозицията бил, че „не ги дават по телевизията“.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пък определи дебата и искането на червените като „цирк“.