Министерството на отбраната не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети F-16 MLU, при предоставяне на МиГ-29 и Су-25 на Украйна". Това заявиха от министерството в отговор на запитване на БНТ за възможността за придобиване на F-16 от Нидерландия.

От МО допълват, че още през юни е изпратено писмо до Министерството на отбраната на Нидерландия за предоставяне на F-16 MLU втора ръка за нуждите на Военновъздушните сили на България.

"Министерството на отбраната разглежда всички възможни опции, включително и тази", заявяват още от министерството.

Стоянов: Трябва да имаме пълна ескадрила самолети F-16

По-рано през деня се появи информация, че правителството на Нидерландия обмисля да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзник от НАТО, за да може последният от своя страна да предостави своите МиГ-29 на Украйна. Списание EW Magazine пише, че Хага обмисля да предостави излишни изтребители F-16MLU на съюзници от НАТО в Източна Европа, за да могат те от своя страна да дарят изтребители МиГ-29 на Украйна.

Нидерландия може да даде на България стари F-16 в замяна на МиГ-29 за Украйна

Според порталът Aviacionline defensa, един от главните кандидати би била България, която планира да пенсионира остарелите си МиГ-29 Fulcrum ("опорна точка") от 2023 г. и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители, за да осигури въздушната си отбрана до пристигането на първите осем образци модерни F-16 Block 70 през 2025 г.
БНТ