Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов
Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов / БГНЕС
Минималната пенсия ще се увеличи до 200 лева тази година
93833
Минималната пенсия ще се увеличи до 200 лева тази година
  • Минималната пенсия ще се увеличи до 200 лева тази година
От 1-ви юли минималната пенсия за стаж и възраст се увеличава на 180 лева, а от 1-ви октомври става 200 лева. Това реши правителството, като прие промени в бюджета на държавното обществено осигуряване. Двустепенното вдигане на минималната пенсия ще струва около 100 милиона лева до края на годината, като парите ще бъдат осигурени от излишъка в приходите на фонд "Пенсии".
 
Междувременно социалното министерство публикува за обсъждане нормативни промени, чрез които да се запази правото на пенсионерите да получават помощи за отопление и след индексирането на пенсиите от 1-ви юли.
 
Увеличаването на минималната пенсия ще доведе до повишаване на дохода и на хората, които получават инвалидна пенсия поради общо заболяване, инвалидна пенсия поради трудова злополука и наследствена пенсия. Така например минималната инвалидна пенсия за хората с 90 и повече процента намалена работоспособност ще нарасне от 185 на 230 лева, в резултат на двустепенното вдигане на минималната пенсия.
 
По данни на социалното министерство към 1-ви октомври близо 800 хиляди пенсионери или 40 процента от общия брой на пенсионерите ще получават минималната пенсия у нас.
 
Ще спре ли увеличението на пенсиите достъпа до енергийни помощи?
 

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на финансите Владислав Горанов
БГНЕС, архив

Колкото до възрастните хора, които през зимата имат право на помощи за отопление, държавата предприема мерки за продължаване на достъпа им до тях, въпреки увеличението на пенсиите.
 
За целта техните доходи ще се коригират с три вида коефициенти. Така ще се компенсира увеличение на доходите преди края на юни, индексирането на пенсиите с 2.4 процента, ако те са над 180 лева, както и доход от пенсия до 180 лева, нараснал от вдигането на минималната пенсия.
 
Какво ще се промени за пенсионерите до края на годината?

Другата важна промяна предвижда изключване на семейните помощи за деца с увреждания от дохода при определяне на границата за достъп до помощта за отопление.
 
Пенсионери заплашват да съдят държавата

Изплащането на целевата помощ за лица и семейства, които използват парно, ще става в пари - целта е да се даде възможност за по-голяма гъвкавост в аварийни ситуации и да се гарантира нормалното им отопление през зимата.  Подаването на молби за подпомагане за новия отоплителен сезон започва на 17-ти юли.