/ БГНЕС, архив
Предвиденото увеличение на минималната пенсия на 180 лева и на останалите пенсии с 2.4% от 1 юли няма да спре достъпа до енергийни помощи на пенсионерите, които са ги получавали през миналия отоплителен сезон. За целта правителството предлага коригиране на доходите от пенсиите при определяне на границата за достъп до тази помощ.

Правителството ще разгледа увеличението на пенсиите
 
Доходите ще се намаляват с три вида коефициенти, така че да компенсират планираните увеличения. Нормативните промени са публикувани за обществено обсъждане и трябва да бъдат внесени за гласуване от Министерския съвет в началото на юли.

Какво ще се промени за пенсионерите до края на годината?
 
За да се гарантира получаването на помощ за отопление през новия зимен сезон, доходите на пенсионерите ще се намаляват по следния начин: за доход от пенсии, получени до края на юни, коефициентът ще бъде 1,302; за доход от пенсии в размер над 180 лева, определени от 1 юли, коефициентът на намаление ще бъде 1,333, което ще компенсира увеличението на пенсиите с 2,4%.

На този етап минимална пенсия от 300 лв. не е възможна, смята социалният министър
 
Ако доходът от пенсии е до 180 лева включително, и той е определен от 1 юли, корекцията ще се прави с 1,452, което ще компенсира общото увеличение на пенсиите и вдигането на минималната пенсия на 180 лева. Другата важна промяна предвижда изключване на семейните помощи за деца с увреждания от дохода при определяне на границата за достъп до помощта за отопление.

Пенсионери заплашват да съдят държавата
 
Изплащането на целевата помощ за лица и семейства, които използват парно, ще става в пари - целта е да се даде възможност за по-голяма гъвкавост в аварийни ситуации и да гарантира нормалното отопление през зимата. Помощите за отопление ще се отпускат по настоящ адрес, предвиждат още промените.