Минчо Спасов от НДСВ: Властта се лакоми за информация чрез СРС-та
Минчо Спасов от НДСВ: Властта се лакоми за информация чрез СРС-та / снимка: БГНЕС
Минчо Спасов от НДСВ: Властта се лакоми за информация чрез СРС-та
36401
Минчо Спасов от НДСВ: Властта се лакоми за информация чрез СРС-та
  • Минчо Спасов от НДСВ: Властта се лакоми за информация чрез СРС-та

Висшият съдебен съвет да провери кой е съдията, издал разрешителното телефонните разговори между горнооряховските лекари, записани чрез специални разузнавателни средства (СРС), да бъдат разсекретени. За това призовават от НДСВ, които вече са сезирали ВСС по казуса. От партията дори допускат, че подобно разрешително не съществува.

В началото на месеца вътрешният министър Цветан Цветанов прочете в Народното събрание стенограми от разговори между лекарите от Горна Оряховица, заподозрени в умишлено убийство на новородено, записани чрез СРТ-та. Безпрецедентната постъпка на Цветанов предизвика поредна дискусия за начина, по който се използват специалните разузнавателни средства.

В предаването „Денят" на Дарик Минчо Спасов от НДСВ, който председателстваше вътрешната комисия в миналото Народно събрание, коментира, че сегашната власт прекалява с подслушването и че в момента у нас няма никакъв контрол върху използването на СРТ-та. Според Спасов постъпката на Цветанов по отношение на случая „Горна Оряховица" е повод да му бъде отнет достъпът до класифицирана информация, защото по думите на Спасов явно „той не може да я съхранява":

Всеки човек, който идва на власт, се лакоми. Информацията е един от най-сладките десерти на властта, помнейки, че дори по времето на тройната коалиция аз като председател на вътрешната комисия положих всички необходими усилия тази лакомия на вътрешния министър да бъде ограничена. За съжаление сегашната вътрешна комисия и сегашното правителство въобще не ограничават, напротив стимулират тази лакомия за информация, дотирайки с допълнителни парични средства, с функционален имунитет на тези, които ги ползват, дори стимулирайки тези действия с логореята на министъра, който ги обявява от парламентарната трибуна, проявявайки типичния двоен аршин. Защото по същата логика няма никаква пречка да бъдат обявени и резултатите от СРС-тата на разговорите между Ваньо Танов и Цветан Цветанов. Те дори биха могли според мен да бъдат по-интересни от това, което чухме за Горна Оряховица.

Що се касае до принадлежността на наши посланици към бившата Държавна сигурност, прав ли е премиерът да иска от президента отзоваване на тези хора?

Прав е премиерът. Това, което направи премиерът, беше първият ход, първата стъпка. Ако приемем, че той влезе в момента в някакъв шахматен двубой, това беше Е2-Е4, казано на шахматен език, това е първият ход с пешката. Аз го стимулирам да продължи тази партия, макар че не е добре тя да се води чрез медиите и по телефона, трябва да седнат и да се разберат. Но приканвам го да продължи да чисти пешките както от страна на президента, така и от собствена страна, защото в една шахматна партия не може срещу една пешка да искаш 47. Той трябва да продължи да чисти и агентите на ДС, и служителите на ДС и от своите редици.

Цялото интервю четете тук