"Когато няма разбирателство и когато всеки е срещу всеки, така се получава. Не бях добра орисница на 45-ия парламент, за съжаление!". Това каза пред БНР Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Тя откри първото заседание на новото 45-о Народно събрание като най-възрастния депутат в него. По време на откриването на заседанието, Зайкова изрази надежда да е „добра орисница“ на новия парламент. 

5 от най-запомнящите се фрази на Мика Зайкова от първото заседание на парламента 

"Още в началото ние казахме, че не можем да правим колаборации с партиите на статуквото, а за ГЕРБ въобще не става въпрос. Г-н Слави Трифонов каза, че няма да контактуваме с БСП и ДПС".

По думите на Зайкова „Има такъв народ“ са отказали да съставят правителство заедно с другите партии на протеста, защото е имало опасност да бъдат зависими от партиите на статукво.

Мика Зайкова беше категорична, че ДПС са провалили второто четене на проекта за преизчисляване на пенсиите. Тя обясни: "Ние от „Има такъв народ“ гласувахме до един "За". В нашата програма е заложено през 5 години преизчисляване на пенсиите".

Зайкова обясни, че от икономическия екип на партията са съгласували с ръководството ѝ преизчисление на пенсиите, което ще подготвят.

„Има такъв народ“ е млада и модерна партия. Наше решение е ние да не се явяваме на платените предизборни дебати. Не мислете, че някой ни разпорежда. Защото какво имам аз да споря с Велизар Енчев (от "БСП за България"), който твърди, че има български граждани, които са българи и по-малко българи. ... Българските турци са толкова българи, колкото българите в Израел, Великобритания и т.н.", каза още Зайкова.

Според нея е неприемливо това, че никой от правителството на ГЕРБ в оставка не се е явил да обясни на хората защо цените на тока и парното растат с „огромни проценти“.

Комисията за ревизия на управлението през последните 10 години Зайкова определи като „много полезна“, но уточни, че сега е важно какво ще направи прокуратурата.

Има срастване, това не го казваме ние, това го казва Европа... Корупцията е най-големият бич за една страна, която е с разрастваща се икономика. Милиарди евро минаха оттук по различни програми, но бяха ограбени или неефективно използвани. България е единствената страна, която не помогна директно на бизнеса в пандемията".

Зайкова нарече „неудачен“ паралела между появата на ГЕРБ на Бойко Борисов преди 12 години и появата сега на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Тя заяви, че ако „Има такъв народ“ има възможност да приложи програмата си, ще се подобри благосъстоянието на българските граждани.