Седмицата ни припомни, че възрастта не е порок, а истинско предимство, особено, ако трябва да бъдеш председател на парламента. Мика Зайкова – синдикалистът, който стана депутат от „Има такъв народ“ води първото заседание на Народното събрание в четвъртък. Това стана причина много бързо тя да се превърне в любимец на всички. 

"Много се надявам колегите да се съобразяват в коя сграда се намират. Колегите от ГЕРБ не са невъзпитани, просто такава им е поръката, да саботират работата на парламента", сподели Мика Зайкова в "Неделята на NOVA".

5 от най-запомнящите се фрази на Мика Зайкова от първото заседание на парламента

"Да стоиш 10 години на власт и да си самодържец… Бойко Борисов не се съобразяваше нито с парламент, нито с Конституция… и изведнъж някой да ти вземе кокала от устата", каза още Зайкова.

"Кой ви е казал, че избират Бойко Борисов? Да е жив и здрав проф. Михаил Константинов. Изборните протоколи са ги направили много сложен, за да има грешки", смята тя.

Първи политически изказвания в 45-ото Народно събрание (ВИДЕО)

За заемането на длъжността председател на НС до избирането на редовен такъв, заради факта, че е най-възрастния депутат, тя заяви, че не за пръв път говори пред хора, а това, което е била там, е самата тя.

"Избрах „Има такъв народ“ защото харесвам младите и умни хора. Те ми предложиха, в началото аз не исках, но после приех, защото искам да помогна", обясни Зайкова.

По нейните думи има наистина сериозни специалисти, съставили програмата на "ИТН". А председателят на НС Ива Митова е изключителен конституционалист, много голям специалист.

Първо заседание на 45-ото Народно събрание: Депутатите се заклеха

Тя коментира, че планът на ГЕРБ е 394 страници и тя има два дни да го прочете. А в първия вариант е липсвала въобще думата „реформа“.

Депутатът допълни, че вече се притеснява за Сребърния фонд. Тя призова преседателя на БНБ да изнесе данни за Фискалния резерв.

Мика Зайкова каза, че не желае да прави кариера, а само да помага на младите.

Целия разговор гледайте във видеото.