Съгласно Конституцията първото заседание на новия парламент се свиква с указ на президента Румен Радев и се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. За депутатите в 45-ото Народно събрание това беше именно Мика Зайкова.

Тя постави началото на заседанието и го водеше до избора на председател на 45-ото Народно събрание. Зайкова впечатли депутатите с хумора, с който водеше заседанието.

Неумолимият ход на времето и датата в акта ѝ за раждане

„Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива. Вече 1300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата прекрасна земя като една човешка длан, за да има България и за да пребъде тя във вековете", каза Зайкова в началото.

Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание. 

"Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание. Нека народът види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение, за което съм много щастлива". Това заяви още Зайкова, след като постави началото на заседанието.

Борисов депозира оставката на ръководения от него Министерски съвет

Пренебрежение или срам 

В деловодството на Народното събрание е внесена оставката на Министерския съвет. Това обяви още Зайкова по време на заседанието. И допълни: „Не желая да коментирам, но това или е срам пред народа и пред вас да дойдат тука и да си подадат оставката, или е пренебрежение. Пренебрежение към тази институция. Все пак сме парламентарна република“.

Изказването ѝ беше посрещнато с аплодисменти от част от народните представители.

Новоизбраните депутати в 45-ото Народно събрание положиха клетва (ВИДЕО)

Глупостта се плаща най-скъпо

„Злобата не е добър съветник, а глупостта се плаща най-скъпо“. Това заяви още Зайкова, като цитира част от изказването на Десислава Атанасова от името на групата на ГЕРБ. Зайкова призова народните представители да се въздържат от обидни намеци.

Минималната работна заплата в България 

Мика Зайкова се обърна и към депутатите, които се възмутиха от иказването на лидера на БСП Корнелия Нинова. В него тя заяви, че България най-бедната страна в ЕС. А Мика Зайкова заяви: „Нима България не е единствената страна с минимална работна заплата под 400 евро. Нима в България няма разлика от 8.1 пъти между бедни и богати“?