Масови нарушения на трудовото законодателство в страната
Масови нарушения на трудовото законодателство в страната / netinfo

251 проверки са направили служителите на Инспекцията по труда от началото на август в икономическите дейности „Строителство" и „Хотелиерство и ресторантьорство" в общо 6 области в страната: Варна, Благоевград, Добрич, София и Бургас, информира изпълнителният директор на ведомството Гълъб Донев.

В рамките на кампанията „Работете легално" 40 мобилни екипа от инспектори по труда са проверили 459 обекта. Констатирани са 1493 нарушения на трудовото законодателство. Установени са над 50 лица, работещи без трудов договор.

За прекратяване на констатираните нарушения са предприети 531 принудителни административни мерки. Съставени са 191 акта , от които 96 са наложени на работодатели и 93 на работещи. В проверените строителни обекти са издадени 88 акта за спиране на дейността до остраняване на констатираните нарушения.

Информационната кампания „Работете легално" е инициатива на Министерството на труда и социалната политика. На „горещите телефони" 0900 32 111 и 0700170670 гражданите от цялата страна могат да подават сигнали за нарушени трудови права, които ще се проверяват от Инспекцията по труда. Проверките в кампанията ще продължат.