Мартин Димитров подаде оставка, Синята коалиция се разпадна
Мартин Димитров подаде оставка, Синята коалиция се разпадна / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Лидерът на СДС Мартин Димитров подаде оставка
53414
Лидерът на СДС Мартин Димитров подаде оставка
  • Лидерът на СДС Мартин Димитров подаде оставка

Лидерът на СДС Мартин Димитров подаде оставка пред Националния съвет на партията, след като форумът отхвърли настояването му за препотвърждаване на споразумението с ДСБ за продължаване на Синята коалиция за изборите догодина.

Гласувалите срещу обединението са се разделили в мнението си дали сините да се явят самостоятелно на изборите, или в друга коалиция. 49 делегати са били срещу споразумението, 38 са го подкрепили. Пет сини организации - тези в най-големите градове, а именно в София, Русе, Шумен, Варна и Пловдив, бламираха Димитров.

До три седмици трябва да стане ясно името на временно изпълняващия длъжността лидер на СДС. Според устава той трябва да бъде избран между членовете на Националния изпълнителен съвет, които са общо деветима. 

"3 години съм стоял зад убеждението, че обединеното дясно е правилният вариант. Не мога сега да твърдя, че самостоятелното явяване на изборите е пътят на СДС". Така Мартин Димитров коментира решението си. Димитров нарече решението на Съвета "комплексарско", защото дебатите са се водели предимно около личността на Иван Костов. "Като Синя коалиция имахме доста добри позиции за следващите парламентарни избори", каза Димитров, визирайки резултатите от вота за президент и Европарламент. След това решение трябва да се избере председател, който вярва, че ще се справи при тези условия, коментира още Димитров. Той пожела успех на наследника си и допълни, че ще продължи да работи за СДС.

Александър Йорданов определи оставката на лидера на сините като "емоционална". Коментарът на Димитров беше, че Йорданов идва само на избрани Национални съвети, на които се вземат грешни решения и това не му прави чест.

Дали СДС ще се коалира с други политически формации, предстои да се обсъжда, каза Борис Марков, председател на Националния предизборен щаб на партията. Сините определиха ДСБ като "автентичен десен конкурент" и прогнозираха вместо една Синя коалиция - в следващия парламент да има две десни партии. 

Зам.-председателят на СДС Любомир Ковачев нито потвърди, нито отхвърли тезата, че оттеглянето от коалицията е опит на сините да прескочат 4-процентовата бариера на парламентарните избори следващата година.

ДСБ изрази съжаление от решение на СДС да сложи край на Синята коалиция. "Съжаляваме, че НС на СДС отхвърли изготвеното от преговорната група споразумение за явяване на Синята коалиция на бъдещите избори. Сините избиратели демонстрираха ясно с гласа си, че волята им е силен десен субект да посрещне предизвикателствата на кризата", се казва в позиция на ръководството на тъмносинята партия.

Синята коалиция е създадена в началото на 2009 г. Първоначално съюза сключват ДСБ и СДС, а по-късно към тях се присъединяват Българската социалдемократическа партия на Йордан Нихризов, Обединените земеделци на Анастасия Мозер и Радикалдемократическата партия. Съпредседатели на Синята коалиция са Мартин Димитров и Иван Костов. Коалицията участва в изборите за Европейски парламент и парламентарните избори в България през 2009 година. Синята коалиция спечели 15 депутатски места в 41-то Народно събрание.

Мартин Димитров беше избран за лидер на Съюза на демократичните сили на 21 декември 2008 г. Той бе преизбран на този пост на 29 ноември 2009 г.