Марк Грей: Посланията на доклада на ЕК за България трябва да са честни
Марк Грей: Посланията на доклада на ЕК за България трябва да са честни / netinfo

През следващите няколко седмици ще станем свидетели на много спекулации и слухове. Това каза говорителят на Европейската комисия Марк Грей в интервю за предаването „Пропаганда” на Дарик по повод очаквания през юли пореден доклад на комисията за България. По думите му, основните сред тях ще са за това дали ще е строг и какво ще съдържа. Най-важното е да се знае, че досега са направени две експертни мисии, които са събрали голямо количество данни, чиято оценка предстои, каза Марк Грей.

„Това не е лесна работа, защото се решават проблеми от рода на бъдеща правителствена несигурност, политически профили и т. н. Това важи и за Румъния. Затова посланията на доклада трябва да се честни, справедливи и независими. Но също е много важно това какво комисията дава на страната като послание, защото този доклад не се пише само за правителството. Той се пише и за бъдещата перспектива за страната”, каза Марк Грей.

„Какво е посланието на комисията? - Ще съдим хората не по думите им, а по резултатите. Няма да оценяваме правителството само по мерките през следващите няколко седмици. Реално оценяваме правителството според предприетите от него мерки през последната година. Защото целта на междинния доклад не беше да се направи подробна оценка на всеки критерий, така че оценката ще се направи въз основа на годината от юни миналата година. Посланието, което искам да предам е, че не е въпрос на няколко дни или на няколко седмици. Нещата не опират само до едно парче хартия от ЕК – по-скоро в търсенето на политически избор. Най-лошото за България би било да каже: „Направихме каквото можахме”, добави говорителят на ЕК.

„Съществува риск за България във връзка с всички спекулации по отношение на предстоящите избори и това кой ще ги спечели: да спре процеса на реформи, от която и да е страна и всеки да започне да се чуди какво ще се случи по нататък. Нещата стоят по същия начин и в ЕК. През 2009 година предстоят промени в комисията и всеки започва да се чуди - кои ще е следващият?. Така, че е много важно да се знае, че което и правителство да дойда на власт в България, процесът на реформи трябва да продължи. Много е важно да има приемственост”, заяви Гррей.

Никой от ЕК не е казвал, че България трябва да избира между "Набуко" и "Южен поток", каза още Марк Грей. По думите му, България е в уникалната позиция, трасетата и на двата бъдещи тръбопровода да минават през територията ни и сама трябва да направи избора си.


Цялото интервю с Марк Грей може да чуете в звуковия файл.