Бизнесменът и лидер на партия Воля Веселин Марешки
Бизнесменът и лидер на партия Воля Веселин Марешки / БГНЕС, архив
Интервю на Кирил Вълчев с Веселин Марешки
92595
Интервю на Кирил Вълчев с Веселин Марешки
Марешки се прицели в топ 3 на изборите, иначе излиза от политиката
  • Интервю на Кирил Вълчев с Веселин Марешки
  • Марешки се прицели в топ 3 на изборите, иначе излиза от политиката
Бизнесменът Веселин Марешки обяви, че ако не спечели поне трето място на предстоящите парламентарни избори, ще излезе от политиката. Лидерът на Движение „Воля“ не отрече, но и не потвърди, че след изборите би дал подкрепата си за партията на Бойко Борисов – ГЕРБ.

„Моите очаквания са за добър резултат на тези избори и за съставянето на стабилно правителство“, каза Марешки.
 
На въпрос кой би бил евентуален основен съюзник на „Воля“ след изборите, Марешки обясни, че вижда като единствен такъв народа. „Ако на нас ни харесваше някоя партия - и това е честното - ние щяхме да се запишем в някоя от тези партии. Ние от „Воля“ сме в тези избори, защото нито една партия от статуквото не ни харесва“, каза той.

Движението на Марешки ще се бори за пълното доверие на народа

На въпрос с коя формация би се коалирала партията му и има ли някоя, от която не би приел подкрепа и неговата партия не би участвала с нея в управлението, Марешки отговори отрицателно. „Единственото нещо, което ни вълнува, е програмата, която имаме“, каза той.

По думите му сред основните акценти на предизборната програма на “Воля” са цени на горива около 1.80 лева, а не 2.50 лева за литър, 1000 лева за всяко новородено българче, чиито родители са на възраст над 21 години и са завършили средно образование. „Не ни трябва детска раждаемост, не ни трябва раждаемост от неграмотни“, категоричен е Марешки. От партията предлагат помощ от 2000 лева за второ дете и 3000 лева за трето дете.
 

Бизнесменът и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки
БГНЕС, архив

На въпрос дали тези послания не поставят „Воля“ по-близо до левицата, Марешки каза, че това са прагматични предложения. Сред другите акценти в програмата на партията са полицай във всяко село и намаляване на „чантаджиите“.

Страшна бюрокрация е обхванала абсолютно всичко и това пречи на хората да си вършат работата и да живеят добре“, каза бизнесменът.
 
Той е категоричен, че няма предопределеност за това с коя формация евентуално партията му би се коалирала след вота. Условие на „Воля“ обаче е да бъдат подкрепени посочените предложения от предизборната им програма.

Марешки: Ще постигна по-добър изборен резултат от БСП
 
Ако „Воля“ спечели достатъчна подкрепа, предложението й за премиер би бил нейният председател Веселин Марешки, стана ясно от думите на партийния лидер. 
 
На въпрос при какъв резултат би подал оставка като партиен лидер, Марешки посочи, че за него всяко място на изборите под третото ще е неуспех. В отговор на уточняващ въпрос, той посочи, че ще излезе от политиката, ако заеме което и да е място след третото. По думите му това би означавало, че хората си харесват статуквото и начина, по който се развива държавата.