/ Христо Гатев, Дарик радио
Майки от инициативата "Системата ни убива" се дистанцираха от протестиращите пред Министерския съвет майки, които всяка вечер излизат с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. От няколко дни в социалните мрежи майки от палатковите лагери във Варна, Бургас и Стара Загора излизат с позиция, че се разграничават от организаторите на софийския протест Вера Иванова и Кристина Николаева, заради насочването на борбата единствено към оставката на Симеонов и изместването на основната цел - реформата за хората с увреждания. Едно от лицата на палатковия лагер в София Ина Маринова, която преди два месеца се оттегли от "Системата ни убива", публикува анкета, в която пита майките на деца с увреждания и различните организации, дали да се дистанцират официално от протестите срещу Валери Симеонов.

Социалният министър остава начело на Съвета за интеграция на хората с увреждания, реши комисия в НС
 
По време на мащабните протести срещу високите цени на горивата в неделя, на някои места протестиращите се обединиха с протестите на майките срещу Валери Симеонов, а в София майките се разграничиха от останалите протестиращи с мотив, че тяхната кауза е оставката на вицепремиера, а не на цялото правителство. Няколко дни след това организаторите на палатковия лагер в Стара Загора обявиха, че не са съгласни с възгледите и начините за постигане на цели на Вера Иванова и Кристина Николаева, и въпреки, че са отвратени от поведението на Валери Симеонов, това не е единствената цел на протестите на хората с увреждания.

Към това послание се присъедини Ина Маринова, един от организаторите на националните протести на хората с увреждания и до скоро член на "Системата ни убива". Тя се обърна към майките с въпроса, дали да бъде направено официално разграничаване от протеста срещу Симеонов, и посочи, че така наречените водачи на протеста на майките са поставили хиляди хора в информационно затъмнение какво се случва с реформата и законите.

Майка на дете с увреждане: Асистентът трябва да е престижна професия с високо заплащане
 
Пред Дарик Ина Маринова обясни оттеглянето си от "Системата ни убива" с начина, по който е постигнато писането на законите и началото на реформата.
 
„Тогава, когато протестът ни се превърна в протест ей така, за да протестираме, аз не виждах мястото си там. От друга страна, всяко нещо, създадено под някакъв натиск, води до огромни компромиси и до никаква работа свършена. За мен това настояване с палатката до 1 октомври, да приемем три закона, това е абсурдно“, обясни Маринова.
 
В описанието на публикуваната анкета Ина Маринова заявява, че каузата на хората с увреждания се е загубила в сегашните протести и е време да се върне фокусът там, където му е мястото.