/ БГНЕС
Мая Манолова отчете първите три години от мандата си като национален омбудсман
98397
Мая Манолова отчете първите три години от мандата си като национален омбудсман
  • Мая Манолова отчете първите три години от мандата си като национален омбудсман
Омбудсманът Мая Манолова ще търси подкрепа от парламентарните партии за отпадане на подоходния критерий при отпускане на новия вид семейна помощ за деца с починал родител, която беше одобрена вчера от правителството. Заявката на Манолова дойде по време на отчета й за първите три години от мандата й като национален омбудсман.
 
Според нея предложеният от социалното министерство законопроект не гарантира достатъчна подкрепа за децата-сираци, затова са нужни промени между първо и второ четене в парламента.
 
Предвиждат нов вид помощ за деца без родител

Манолова отчет
БГНЕС

Омбудсманът обяви и инициирането на законодателни промени срещу правото на банките да осъдят човек, без да доказват нищо по време на съдебния процес. Във връзка с новите правомощия на Главната инспекция по труда да поиска откриване на производство по несъстоятелност за фирми, които не плащат заплати на своите работници, от април до момента близо 80 фирми са започнали да плащат редовно, под заплахата от такава процедура, стана ясно от отчета на омбудсмана.
 
След като инициира законодателни промени за подкрепа на децата с починал родител, които нямат право на наследствена пенсия, поради липсата на осигурителен стаж на починалия, в началото на годината омбудсманът Мая Манолова намери и вносител на промените - групата на Обединените патриоти. Те обаче изтеглиха внесения законопроект, а на негово място социалното министерство подготви и внесе промени за въвеждане на нов вид семейна помощ за тези деца, която ще бъде отпускана от началото на 2019 година. Кандидатстването за нея обаче предвижда доходен тест, какъвто има и за другите видове месечни помощи по този закон.
 
Манолова внесе законови промени за защита правата на децата сираци

Именно с това ще се бори Мая Манолова: "Ще настоявам за допълнителни предложения между първо и второ четене, ще напишем такива и ще настояваме пред парламентарните групи да ги внесат".
 
Друга предстояща битка на омбудсмана е срещу възможността на банките да осъдят човек само с твърдения, които се приемат от съда за достатъчни, за да започне изпълнително производство: "Аз съм наясно, че една съдебна процедура на три инстанции ще е пагубна и за стабилността на банките и за сумите, които накрая ще платят гражданите в резултат на цялото натрупване, което може да се случи в едно такова производство - от съдебни такси, вещи лича, адвокатски хонорари. Но така или иначе, предварителен контрол върху претенцията на банката трябва да бъде извършван и аз много се надявам на съдействието и на самите банки".

Манолова отчет
БГНЕС

 
След законодателните промени, които дадоха право на Главната инспекция по труда да поиска откриване на производство по несъстоятелност за фирми, които не плащат на работниците си и внесени 35 такива искания, омбудсманът отчете, че близо 80 фирми са започнали да плащат на общо около 1500 души, под заплахата от откриване на такава процедура. Други 1500 работници с неизплатени заплати са получили заработеното от Фонда за гарантирани вземания, като общата изплатена сума за тази година се равнява на близо 3 милиона лева.