Магистър-фармацевтите ще имат съсловна организация
Магистър-фармацевтите ще имат съсловна организация / netinfo

Народното събрание регламентира създаването на съсловна организация на магистър-фармацевтите. Членуването в Българския фармацевтичен съюз е задължително, по подобие на членството в Българския лекарски съюз. Това приеха депутатите на второ четене по време на днешното заседание.

Българският фармацевтичен съюз представлява своите членове, защитава правата им и изготвя кодекс за професионална етика на магистър-фармацевта. Сред задълженията на управителния съвет на Съюза е и воденето на регистър на членовете на съсловната организация, които упражняват професията. Списъкът се актуализира всяка година. За неспазване на кодекса за професионалната етика и добрата фармацевтична практика, етичната комисия и контролната комисия могат да налагат наказание порицание, глоба от 1 до 5 минимални работни заплати и заличаване от регистъра на съответната регионална колегия на Българския фармацевтичен съюз за срок от 3 месеца до 3 години.

Междувременно депутатите започнаха дискусията по второ четене на промените в Наказателния кодекс. Спор в пленарната зала предизвика текстът, който предвижда, че няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване или с взлом в жилище. Борислав Ралчев от НДСВ настоя текста да отпадне, защото ограничава неизбежната отбрана, но предложението му не бе прието.

По-рано на председателския съвет на Народното събрание бе решено депутатите да удължават работното си време с 2 часа всеки ден, ако дневният ред го налага.