Лондон запорирал имотите на Самоковеца на Острова
Лондон запорирал имотите на Самоковеца на Острова / netinfo

Английските власти са наложили запор върху имотите на Константин Димитров-Самоковеца на Острова. Това съобщи в предаването „Денят” на Дарик радио председателят на Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев. Той уточни, че запорът е върху имотите, наследени от вдовицата на Самоковеца – Ангелина Димитрова – имущество, което е на обща стойност около 5 милиона британски лири. Ето какво каза за съдбата на тези имоти проф. Кушлев:

"Наложен е запор от съда, по искане от английска страна, от службата която се занимава със същата дейност като нашата, на общо стойност около 5 милиона британски лири. Това са недвижими имоти: 3 офиса, един апартамент в най-скъпия жилищни райони във Великобритания и срещу Ангелина Димитрова има повдигнати обвинения за пране на пари. Ако тя получи присъда, на основание, че е осъдена, ще постъпи искане тези имоти да бъдат отнети. Това може да бъде постановление от наш съд, но тук се повдигат международноправни проблеми. Английската страна казва, че парите са изпрани във Великобритания и самото престъпление е станало там.

Смятам, че както между цивилизованите страни и особено между страните на Европейския съюз съществуват специални споразумения в тези случаи, когато се извършва подялба на имуществото между двете заинтересовани държави, но това вече е правителствен въпрос, не на комисията".

По повод работата на комисията по случая „Топлофикация – София” проф. Стоян Кушлев съобщи, че заради широкия кръг лица, чието имущество се проверява е възможно да бъде удължен законовият срок от десет месеца, половината от който е изтекъл – срок, в който комисията трябва да събере доказателствата, които да внесе в съда за обезпечаване на имоти и сметки и добави:

Разследваме всички, срещу които е повдигнато обвинение. Ние работим и по свързаните с тях лица. Проверяваме много широк кръг хора, което забавя и производството. Има много контакти и са прехвърляни имоти, трансформация на имущество е вършена между голям брой лица.

Как върви проверката и кога сте оптимист, че може да се стигне до някакво искане от ваша страна за обезпечаване на имущество в съда?

Мисля, че в този срок, който законът е установил – десет месеца, може би ще имаме готовност. Ако се наложи, ще го продължим с още три месеца.