Ликвидираха Белодробна болница в Пловдив
Ликвидираха Белодробна болница в Пловдив / снимки: DarikNews.bg, Пловдив
Рапърът Мишо Шамара
62744
Рапърът Мишо Шамара
Пловдивският кмет Иван Тотев
  • Рапърът Мишо Шамара
  • Пловдивският кмет Иван Тотев

С 28 гласа „за", 17 „против" и двама „въздържал се" Общинският съвет прие предложението за ликвидация на Белодробна болница „Кудоглу". Самото предложение предизвика бурни протести сред работещите в лечебното заведение, които се бяха събрали на протест пред сградата на Общинския съвет още в 8.30 ч.

Изненадващо на митинга на медиците се появи и рапърът Мишо Шамара, който в типичния си циничен стил, поиска затвор за премиера в оставка Бойко Борисов и го нарече „най-големият наркодилър в Европа”.

След като рапърът си тръгна, част от протестиращите се разотидоха, а други останаха да чакат пристигането на кмета Иван Тотев, който закъсня повече от два часа за сесията. При опита му да обясни пред журналисти, че няма нищо страшно по отношение на болницата и че не става въпрос за закриване, а просто за пребазиране, част от протестиращите го прекъснаха с викове: „Оставка, лъжец, вие ни излъгахте!”

След като не получи възможност да говори, пловдивският кмет влезе в заседателната зала, където се включи в дебатите по дневния ред. Няколко часа по-късно предложението за ликвидация на болницата бе прието. По време на вота силно впечатление направи фактът, че съветниците от ДПС и Атака, които традиционно подкрепяха ГЕРБ на местно ниво не подкрепиха точката.

Преди самото гласуване червеният съветник Тодор Кръстев заяви ,че има възможност решението за ликвидация да се атакува в Административния съд. Той се позова на чл. 54, ал.3 от Закона за лечебните заведения, според който, за да се прекрати дейността на една болница, трябва да има санкция от ресорния министър.

Новини от Пловдив