Левицата обвини здравния министър в конфликт на интереси
Левицата обвини здравния министър в конфликт на интереси / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
БСП иска от Борисов и Борисова обяснения за скандалите в здравното министерство
32659
БСП иска от Борисов и Борисова обяснения за скандалите в здравното министерство
  • БСП иска от Борисов и Борисова обяснения за скандалите в здравното министерство

Здравният министър Анна-Мария Борисова призна, че съпругът и е съсобственик на фирма за клинични изследвания, но отхвърли обвиненията на БСП, че е в конфликт на интереси. Преди два дни социалистите обвиниха Борисова, че здравното министерство е подготвило промени в наредбата за позитивния лекарствен списък, които задължават доставчиците на медикаменти да ги изследват клинично. Борисова на свой ред обвини опозицията, че злоупотребява и е некомпетентна.

Днес здравният министър призна, че съпругът й има център за клинични изследвания. В кулоарите на парламента тя защити съпруга си и обясни, че БСП не прави разлика между проучване и изследване, каквото има по закон.

„Направете разлика какво е клинично проучване и какво е изследване. Изследваш нещо, което знаеш. Какво е проучване - проучване думата означава, че проучваш нещо, което не знаеш. Например, не знаеш ефектът от едно лекарство - позитивен ли е, дава ли много странични ефекти, кое доминира - позитивното или негативното. Това е проучването. Тук говорим за клиничен център за изследвания. Следователно - изследване на нещо, което е известно. Тази фирма никога не се е занимавала, не се занимава и в бъдеще няма да има право да се занимава с проучвания. Второ, в закона пише къде се правят клинични проучвания. Клинични проучвания се правят в лечебни заведения. Вие смятате ли, че моят апартамент е лечебно заведение и че би могъл да получи статут на такова. Не!”, заяви здравният министър.

Междувременно шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ заплаши Мая Манолова с етичната комисия, защото смята, че социалистката е опетнила името й, въвличайки я в скандал с търг за доставка на медицинска апаратура. Преди дни Манолова съобщи, че Атанасова е председателствала комисия в нагласен търг за доставка на апаратура за болницата в Русе. Атанасова пък заяви, че не е била председател, а редови член на комисията, избрала за доставката „Дженерал Електрик”. Същата фирма се оказа автор на спецификациите в поръчка на здравното министерство за техника, финансирана с европари.

Наскоро стана ясно, че съпругът на Борисова Стефан Кривошиев и съпругът на шефката на Комисията по позитивния лекарствен списък са съсобственици в Център за клинични изследвания. Фирмата е регистрирана на адреса, където живее самата Борисова.