/ ThinkStock/Getty Images
"Дисциплината спасява животи" - с този призив се обърнаха към хората лекарите от ВМА.

Те за поредна вечер излязоха пред спешния център на болницата със запалени светлини, за да напомнят на хората да пазят себе си, близките и разбира се, лекарите в тази изключително тежка и напрегната ситуация.
 

 
 

 

Дисциплината спасява животи! ❤️ #ЗаедноМожемДаСеСправим

Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Неделя, 1 ноември 2020 г.

Преди това медиците отправиха и поздрав за Деня на будителите.  

"Всеки исторически период ражда своите будители. Те не се избират случайно, а се създават тогава, когато има нужда от тях. Пръв Паисий Хилендарски се опитва да пробуди българите, убеждавайки ги, че има с какво да се гордеят. Справя се с тази нелека задача именно във време, в което народът е обезверен и останал без надежда", посочват на официалната страница на ВМА медиците. 

"Днес страната ни е изправена пред едно много сериозно предизвикателство – пандемията от COVID-19 и всички последици от нея. Повече от 8 месеца медицинските екипи се борят денонощно със заразата. Месеци на всеотдайна работа, безсънни нощи, екстремни ситуации и физическо изтощение. Месеци, в които българските лекари са опората, доверието и сигурността, от което хората имат нужда. На фона на това, няколко поредни вечери екипите от големите болници в София, последвани от наши колеги и в страната, се опитват с пробудят обществото с призиви за спазване на противоепидемичните мерки. Те излизат с включени светлини на мобилните си телефони, символизирайки светлината, която ни свързва в трудните времена на епидемия от COVID-19", пишат те. 
 

 
 

 

БУДИТЕЛИТЕ ДНЕС Денят на будителите е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално...

Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Неделя, 1 ноември 2020 г.

Зад всяка светлина стоят не само лекари, сестри и санитари, но и семействата им, близките им, както и хилядите хора, които са преминали през отделенията на болниците през изминалите месеци. Тези хора носят искрици от духа на предците ни и се опитват да ги разпалят и сред днешното общество. Това са хора, отдадени на своята професия, хора с достойнство и отговорност, допълват ангелите в бели престилки. 

"От какво трябва да се събудим днес? От негативизма, от безгрижието, безразличието и безверието... Всеки човек има грижата за себе си и за своето събуждане, както и здравето е лична отговорност на всеки от нас. Но днес трябва да се събудим от собствения си индивидуализъм, за сметка на колективните действия. Трябва ясно да осъзнаем, че само солидарно можем да се справим с този проблем. Да загърбим апатията и да се отърсим от усещането, че нищо не зависи от нас. Напротив. Всичко е в нашите ръце и в осъзнатото отношение към проблема. Днес свеждаме глави пред святото дело на народните будители, допринесли за съхраняването на българската история. Но и изричаме имената на днешните будители, заставайки пред тях с очи на заслужена благодарност", завършват посланието си хората на първа линия, които се борят да спасяват ежедневно нашите животи.