Лекарите от Спешна помощ продължават с протестите
Лекарите от Спешна помощ продължават с протестите / снимка: БГНЕС, архив
Лекарите от Спешна помощ продължават с протестите
72961
Лекарите от Спешна помощ продължават с протестите
  • Лекарите от Спешна помощ продължават с протестите

Пореден протест на служителите на столичния Център за спешна медицинска помощ се проведе тази сутрин пред сградата на Здравното министерство. Освен в защита на своя директор д-р Георги Гелев, недоволните се обявиха и срещу информация, представена от здравния министър д-р Таня Андреева. Според главния счетоводител на Центъра, Валентина Истаткова, не е вярно твърдението на министъра, според което сред спешните служители има такива, които вече не работят в Центъра, но са назначени на щат и получават заплати. Не било истина също така и, че служителите взимат по няколко хиляди лева месечно.

Начинаещ лекар в Спешната помощ започва с основна месечна заплата от 750 лева. Когато медикът е с две специалности и с дълъг трудов стаж, тя става 1000 лв., твърди главният счетоводител на столичния спешен център Валентина Истаткова. Според нея всякакви твърдения, че служители в Спешното получават по 2000 или 3000 лева са неверни.

„С всички допълнителни плащания за нощен труд, за работа в условия на спешност, извънреден, допълнителните възнаграждения, заплатата на един лекар може да достигне до 1500 лева брутно максимум. В последно време се тиражира, че в Центъра се водят по ведомост хора, които не работят, а получават възнаграждения. Категорично отричам такава информация", заяви Истаткова.

Някои от присъстващите недоволни определиха четирите месеца, в които директорът на центъра д-р Георги Гелев отсъства от работа по болест, като незначително време.

Начинът, по който служителите ще посрещнат новия временен директор - д-р Александър Златанов, коментира спешният лекар д-р Мария Пеева:

„Поне ще изкажем нашето неодобрение не лично към него, а към самия факт, че при наличен заместник-директор, който три месеца вече си изпълнява функциите, как изведнъж той не може да се справи с функциите си за два дни".

Протестиращите добавиха още, че са поискали от общината разрешение за протестни действия до края на месеца.