Лекари и здравни специалистите прекратиха дейността си за час
Лекари и здравни специалистите прекратиха дейността си за час / netinfo

Протестни действия започнаха в Плевенска област днес работещите в сферата на здравеопазването. В различните звена лекарите и здравните специалистите прекратиха дейността си за един час. Поводът за недоволството ни е едностранно предложения от Здравната каса проект за бюджет за Национален рамков договор 2008, в който средствата за здравеопазване са занижени и са определени на 1 600000000 лева, това каза председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Плевен д-р Венцислав Грозев.

От 8.00 до 9.00 часа днес прекратиха днес дейността си лекарите и здравните специалисти в болниците, в системата на общопрактикуващите лекари и специалистите, работещи в диагностично-консултативните центрове, работата ще прекъсва в зависимост от смените – от 10.00 до 11.00 часа и от 14.00 до 15.00 часа. Няма да бъде спирана спешната дейност и тази в плановия порядък и пациентите ще бъдат обслужени, затова стачка в истинския смисъл на думата няма да има.

250 са общопрактикуващите лекари в Плевен, всички те по предварителни данни спират за час дейността си днес в израз на съпричастност към протестните действия. До края на следващата седмица Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Плевен ще проведе срещи и с Управителните съвети на специалистите по здравни грижи и фармацевтите. В тези събрания ще бъдат поканени и пациентските организации и Съюза на стоматолозите.

Протестните действия в страната в сферата на здравеопазването са насрочени за 21 януари, когато за час ще спре дейността във всички здравни заведения.

Други новини от Плевен