болница
болница / БГНЕС, архив
Цените на клиничните пътеки трябва да се повишат, в противен случай ще се стигне не до криза, а до катастрофа, каза председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, който участва в кръгла маса, посветена на здравеопазването.

Дълговете на държавните болници у нас трябва да бъдат изплатени от държавата

Цените на клиничните пътеки не са променяни от 2007 г., припомни той. Според д-р Тотев бюджетите на общинските болници са редуцирани в сравнение с миналата година и лечебници, които са пред реален фалит. Общинските болници са натрупали задължения към кредитори и към персонал. В момента дълговете на 24 общински болници, членове на сдружението, са в размер на 17 млн. лв., посочи д-р Тотев.

Здравната каса ще заплати на болниците надлимитната дейност за 2016 г.

Председателят на Сдружението на частните болници Николай Болтаджиев каза, че лечебните заведения трябва да имат годишни бюджети, като се даде възможност средства да се прехвърлят от месец в месец. Така той коментира идеята за въвеждане на четиримесечни бюджети. "Важно е и районните здравноосигурителни каси, в които има излишък, да могат да прехвърлят средства в друга каса, за да се изплаща надлимитна дейност", каза още той.

Орязвали средства не само на частни и общински болници, но и на държавни

Болтаджиев очерта и затрудненията на лечебните заведения - фиксираните бюджети на болниците, Националната здравна карта, забраната за инвестиции, изискването за комплексно лечение в една болница. По думите му това води до ограничен достъп и избор на пациента, ограничена конкуренция, понижаване на качеството на здравната услуга, напускане на персонал и повишаване на дълговете на болниците.
 
БТА