Лавчев извън ареста срещу 15 000 лв.
Лавчев извън ареста срещу 15 000 лв. / снимка: DarikNews.bg, Росица Александрова
Лавчев извън ареста срещу 15 000 лв.
23254
Лавчев извън ареста срещу 15 000 лв.
  • Лавчев извън ареста срещу 15 000 лв.

Министърът на земеделието стои зад моя арест. Това заяви бившият заместник генерален  директор на НВМС Леонид Лавчев, който  беше арестуван за рекет. Хасковският  окръжен съд го освободи срещу  парична гаранция от 15 000 лева.

Преди началото на заседанието Леонид Лавчев заяви, че е жертва на спекулация. „Час преди това трябваше да стана генерален директор. Бях на път за министъра и скалъпиха всичко", каза Лавчев. На въпроса "кой е скалъпил всичко", Лавчев отговори: „До ден днешен нямам отговор". „Просто съм неудобен на някой, изглежда на министъра на земеделието", каза той. Лавчев каза, че се е познавал с шефа на ДВСК-Хасково Христо Вълчанов, но отрече да е упражнявал натиск върху него. На въпрос на Дарик вярно ли е, че системно е заплашвал фирма „Булмилк" и други в страната, отговорът на Лавчев бе: „Проверете колко пъти е затваряна тази фирма и кои са другите в страната". Лавчев бе категоричен, че не е заплашвал фирми.         

Прокуратурата поиска за Лавчев домашен арест, но съдът определи парична гаранция от 15 000 лв. Единият от мотивите беше, че домашният арест е затрудняваща мярка предвид здравословното състояние на Лавчев, който пък от друга страна притежава значително имущество, което би го възпряло от укриване.

Шефът на ДВСК-Хасково д-р Христо Вълчанов, заради чийто сигнал бе разкрита схемата за изнудване на Лавчев, заяви за Дарик, че след случая живее под напрежение и се страхува за работата си. „Чувствам се под страхотно напрежение, същото е и със семейството ми", призна Вълчанов. Запитан в какво се изразява, той каза: „Има определени намеци, че съм предприел действие, което не се знае оттук нататък какво ще стане". Той не пожела да каже откъде идват намеците, но допълни, че се страхува.

От Министерството на земеделието и храните категорично отричат твърденията на Лавчев, че ресорният министър Мирослав Найденов е имал намерение да го повиши в генерален директор на НВМС. От аграрното ведомство допълват, че Найденов е искал да уволни Лавчев, но фактът, че бившият зам.-шеф на ветеринарната служба е бил в болничен е възпрепятствал осъществяването на това намерение.