Л. Богданов: Търговците налагат монопол с престъпни методи
Л. Богданов: Търговците налагат монопол с престъпни методи / netinfo
Търговци на основни хранителни стоки налагат с престъпни методи монопол върху пазара и това е една от причините за повишаването на цените у нас. Това заяви пред Дарик Лъчезар Богданов, икономист от „Индъстри Уоч” по повод започналото масово поскъпване на преработени земеделски продукти.

В търговията с някои от основните продукти в България има престъпен фактор или казано с други думи – определени хора се опитват с непозволени от закона, и дори престъпни методи да контролират, и на практика да монополизират определени бизнеси, обясни Богданов. Според него целта им тази година е на максимално високи цени да се продават определени продукти.

Това, заради което Европейската комисия непрестанно критикува България през последните години, припомни икономистът, е неспособността на правителството да се справи с „организираната, едрата престъпност, която стига дотам, че контролира цели сектори от икономиката чрез непозволени средства”.

Тази безнаказаност и тази възможност да се картелират цели производства, да се премахва възможността всеки нов играч да влезе на определени пазари е проблем и той може да бъде решен чрез действия на правораздавателните органи в България, на полицията и на прокуратурата, каза още Лъчезар Богданов.