Кючуков: Възможно е ЕС да излезе с единна позиция за Косово
Кючуков: Възможно е ЕС да излезе с единна позиция за Косово / netinfo

Мисля, че Европейският съюз има всички шансове да формира единна позиция по въпроса за Косово. Нека да не забравяме, че това се е случвало неведнъж, макар и в трудни моменти, включително и по въпроса за Косово – преди една година Европейският съюз подкрепи единодушно планът Ахтисаари. Това каза за Дарик Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи.

Това, което се очаква и което е ще е най-доброто, което може да се случи, е Европейският съюз да излезе с единна позиция, защото единството на Европейския съюз е най-силната гаранция за запазване стабилността на региона, включително и за избягването на силови действия. Мисля, че такава единна позиция е възможна и очаквам по-скоро това да се случи, каза Кючуков.

Позицията на Белград е достатъчно естествена и очаквана, така че тя също не е изненада, допълни зам.- министърът на външните работи.

Същевременно говорителят на Министерство на външните работи на България Димитър Цанчев излезе с изявление по повод решението на косовските власти за обявяване на независимост. Изявлението бе изпратено до българските медии. В него се казва: "Днес Асамблеята на Косово обяви независимост на областта. Този акт не е неочакван. България има своята национална позиция по въпроса. По договореност с нашите партньори, тя ще бъде обявена след като новата ситуация бъде обсъдена утре в Брюксел от външните министри на страните-членки на Европейския съюз. Българската страна се ръководи преди всичко от необходимостта за запазване на стабилността в региона и избягване на ескалация на напрежението в и около Косово".

"България ще представи своята позиция в Съвета на външните министри и ще продължи активно да работи за постигане на единна позиция на ЕС, която в най-голяма степен би минимизирала рисковете за сигурността в Косово, в региона и в Европа", пише още в официалното становище на говорителя на МВнР - Димитър Цанчев.

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!