Кънев: Лидерството ми като създател на РБ не може да ми бъде отнето
Кънев: Лидерството ми като създател на РБ не може да ми бъде отнето / снимка: БГНЕС
Кънев: Лидерството ми като създател на РБ не може да ми бъде отнето
76648
Кънев: Лидерството ми като създател на РБ не може да ми бъде отнето
  • Кънев: Лидерството ми като създател на РБ не може да ми бъде отнето

Реформаторският блок е успешен политически проект, но и голямо разочарование - това заяви лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев пред делегатите на 13-то национално събрание на партията. Той посочи, че през изминалата година доверието между партиите в Блока не е нараснало, а избирателите са дали авансово доверие на политическа формация, която почти ежедневно ги е разочаровала.

Кънев очерта три възможни изхода за бъдещето на Реформаторския блок и увери, че лидерството му като създател на Блока не може да бъде отнето.

Пред колеги и симпатизанти на партията Радан Кънев призна, че през изминалата година лидерите на отделните партии в Реформаторския блок често са говорели на различен език, а недоверието към коалицията е достигнало апогея си по време на преговорите за съставяне на правителство: „Без съмнение мога да заявя, че голяма част от предизборните обещания на Блока, които не бяха изпълнени, можеха да бъдат изпълнени, ако той стоеше единен и непоколебим зад тях в този период от време, но я нямаше тази единна политическа воля".

В сегашния си вид Реформаторският блок не може да отговори на очакванията на избирателите, заяви още Кънев, и предложи три варианта за бъдещето на формацията: „Ускорено създаване на единна политическа партия, нещо, което и аз, и вие знаем, че ДСБ не сме готови да предприемем, още по-малко са готови повечето ни партньорски партии. Създаване на стегната политическа федерация, с общ национален съвет, изпълнителен съвет и политическо лидерство. Или създаване на нова политическа партия, която да обедини около себе си съществуващите партии, без да нарушава тяхната самостоятелност, но като определя общата политика, водещите лица и водещите послания".

Водещата роля на ДСБ в бъдещето на Реформаторския блок беше изтъкната от евродепутата Светослав Малинов: „Реформаторският блок, през който стана обратът в България и благодарение на който има ново правителство, ще бъде воден от политическата общност на ДСБ и лидерството ще бъде излъчено от нас".