"Спешно трябва да се направи ход за капитализация на енергийната система и бизнесът да не приключи. Свикнахме да раздаваме милиарди като семки и бонбонки, не оценяваме вече парите. Аз съм "за" всяка мярка по намаляване на данъци и акцизи. Фокусът трябва да е върху спасяване на бизнеса, който да ни извлачи като локомотив". Това заяви за "Денят на живо" по NOVA NEWS икономистът Кузман Илиев.

Той смята, че част от парите трябва да отидат в енергийната система. "Да реинвестираме в нея, да я капитализираме. Свикнахме да раздаваме милиарди като семки и бонбонки, не оценяваме вече парите. Задълженията ще плащаме все по-скъпо. След като сме стигнали до актуализацията трябва да кажем, че за да има сериозни постъпления в социалните системи, следва да има предприемачи и бизнес, които съществуват", подчерта Илиев.

По думите му предприемачите поддържат доходите и съществуването на социалните системи. "Трябва да се приеме решение на различните играчи. Част от средствата за бизнеса трябва да се насочи към Фонда за енергийна сигурност. Иначе шокът ще е фундаментален и бизнесът ще фалира", посочи той. И допълни, че при гласуването на бюджета трябва да бъде преглътнато егото и да се действа в посока бизнесът да поеме глътка въздух.

Според него частните инвестиции са в будна кома.