Кунева: Не е уместно, когато се дава мандат, да се обръща гръб
Кунева: Не е уместно, когато се дава мандат, да се обръща гръб / БГНЕС
Кунева: Не е уместно, когато се дава мандат, да се обръща гръб
91520
Кунева: Не е уместно, когато се дава мандат, да се обръща гръб
  • Кунева: Не е уместно, когато се дава мандат, да се обръща гръб

Реформаторския блок би приел третия мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент, ако президентът Росен Плевнелиев го даде на коалицията, защото да се обръща гръб на президентската институция е политически некултурно. Това каза лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева.

Когато президентът на България говори, редно е да се вслушаме в думите му, посочи Меглена Кунева. "Президентът на страната каза, че дори и шансът за съставяне на правителство в този парламент да е 1 процент, той ще се опита да го направи. Аз съм много силно склонна да се вслушам и да покажа уважение към институцията на президента, а и към него като човек лично. Аз се надявах, че двете политически сили ще направят опит за някакви консултации. Поне да се тегли чертата и да се каже "ето защо не става", ако смятат, че наистина не става", каза Кунева.

Плевнелиев: Логичният избор за третия мандат е Реформаторският блок

По думите й би имало символичен смисъл, ако президентът реши да насочи третия мандат към Реформаторския блок. "Съвсем ясно е, че РБ не е най-голямата и не достатъчно представителна група в този парламент, защото броят на депутатите от коалицията дори при пълно обединение на тези, които подкрепят правителството, и тези, които не го подкрепят, все пак не я прави третата група в парламента. Но е символично, защото президентът каза нещо, заради което си струва да се издържат много упреци", каза тя.

Не ми се струва уместно, когато се предлага мандат, да обърнеш гръб, категорична е Кунева и допълни: "Да обърнеш гръб на институция като президентската, е дълбоко некултурно политически и човешки".

РБ кани ГЕРБ да обсъдят има ли мнозинство за съставяне на кабинет в 43-тото НС

Тя беше категорична, че не става въпрос за участието на Реформаторския блок в правителство. По думите й реформаторите имали различни мнения - в една посока, но с различни нюанси. "Не става въпрос за участие на Реформаторския блок в правителство. Не е възможно, след като си подал оставка, някой от министрите да влезе в каквото и да било друго правителство в рамките на този парламент. Това е несериозно", каза Кунева.

Плевнелиев връчи мандат за кабинет на ГЕРБ, Борисов го върна (ВИДЕО/СНИМКИ)

В петък президентът връчи мандат за кабинет в 43-ото НС на лидера на партия ГЕРБ, която има най-голямата парламентарна група. Премиерът в оставка Бойко Борисов върна мандата на държавния глава както беше обещал. По Конституция Плевнелиев трябва да връчи втория мандат на БСП, която е втора по брой депутати в Народното събрание. Председателят на партията Корнелия Нинова вече обяви, че от столетницата ще го върнат и настояват за предсрочни парламентарни избори в първите дни на пролетта.

По Конституция в такава ситуация държавният глава трябва да връчи трети мандат на парламентарно представена формация по свой избор. "Третият мандат е натоварен с нещо повече от това да бъде просто връчен, той е натоварен с моята надежда, че ще бъде реализиран мандат в това Народно събрание", каза в петък президентът.
Запитан на кого ще връчи третия проучвателен мандат, той заяви: "Логичният избор за мен е третият мандат да дам на Реформаторския блок. Това е с голяма степен на вероятност".

В петък стана ясно, че от РБ ще инициират среща с ГЕРБ през тази седмица, за да обсъдят има ли мнозинство в настоящото Народно събрание за нова изпълнителна власт.