Кризата удари всички политици без изключение
Кризата удари всички политици без изключение / снимка: БГНЕС

80% от българите са убедени, че има връзки между организираната престъпност и структурите на вътрешната сигурност, сочи социологическо проучване на агенция МБМД.

След скандала в МВР рейтингът на полицията спада драматично - 10% за 1 месец, сочи изследването. Рейтингът на вътрешния министър в оставка Румен Петков се смъква на половина до 13%. Две трети от участниците в допитването категорично искат оставката му. Кризата удря и върху рейтинга на президента, който става негативен.

От месец март досега положителните оценки за Георги Първанов са спаднали с 12 пункта, а негативните скачат от 38 на 50, съобщава БГНЕС. Рейтингът на столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също се смъква. 51% имат отрицателно мнение за него срещу 41% с положително. Според социологическото изследване само премиерът Сергей Станишев излиза сух от кризата с 23% подкрепа, колкото е имал и през месец март.

Ако днес в страната има парламентарни избори, за ГЕРБ ще гласуват 25,5%, за БСП – 15,3%, ДПС – 8,1%, Атака – 7,4%, СДС – 2,5%, ДСБ – 2%.